Radio Simplu

Schimbări importante în programul Rabla Plus! Alte reguli pentru maşinile noi

Schimbări importante în programul Rabla Plus. Au apărut noi reguli pentru persoanele interesate să primească bani de la stat pentru achiziţionarea unei maşini electrice sau hibride. Suma oferită este una importantă, de până la 45.000 de lei. Cu toate acestea, condiţiile s-au schimbat şi există noi reguli.

Persoanele interesate să participe la programul Rabla Plus, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pot beneficia de un singur ecotichet pentru un singur autoturism eco-friendly, dar mai pot solicita acest ajutor dacă intenționează să cumpere și alte mijloace de transport mai puțin poluante.

Noi vehicule pot fi achiziţionate prin Rabla Plus
Pentru că, iar aceasta este una dintre noutățile programului, pot fi achiziționate și motociclete electrice. Este adevărat că, în acest caz, suma maxim acordată este de 3.500 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare al acestora.

O altă prevedere nouă se referă la faptul că mașinile cumpărate prin Rabla Plus nu pot fi vândute în următoarele 12 luni de la achiziție. În rest, ca și în anii trecuți, cei ce vor dori să-și cumpere mașini puțin poluante pot cere 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de vânzare, pentru un autovehicul nou electric hibrid (cu emisii de CO2 mai mici de 50 g/km) sau 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru mașini pur electrice.

Potrivit condițiilor prevăzute în Oridinul MMAP nr. 323/2020, pentru a beneficia de ecotichetul de la stat, solicitanții vor trebui să aibă domiciliul sau reședința în România și să nu aibă datorii la bugetul local. În plus, pentru a primi banii, aceștia vor trebui să se înscrie la un producător validat și să cumpere vehiculul de la acesta. În același timp, pentru a putea obține ecobonusul, nu va fi necesară casarea unui vehicul vechi, foarte poluant.