Radio Simplu

Sărbătoarea Mucenicilor. De ce se beau 44 de pahare de vin

Pe data de 9 martie sunt pomeniți în calendarul ortodox Sfinții 40 de mucenici din Sevastia.

9 martie – Sfinții 40 de Mucenici. De ce se beau 44 de pahare? Pe 9 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți pe Sfinții 40 de Mucenici. În această zi, gospodinele pregătesc cea mai bună rețetă de mucenici, iar bărbații beau cele 44 de pahare cu vin.

Cei 40 de Sfinți Mucenici erau soldați creștini în Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, pe vremea împăratului Licinus (308-324), un aprig prigonitor al creștinilor. Aceștia erau de origine română, amestecați cu greci și armeni. Ei au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Tradiții și superstii de Sfinții 40 de Mucenici
Tradiția creștină spune că bărbații trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin. Vinul reprezintă sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea cele 40 de pahare cu vin, e bine că măcar să guște vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta însemnând sânge și putere de muncă peste an.

În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștină, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacica, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, că acești Sfinți au fost 44.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Macinicii. Ziua mucenicilor marchează încheierea zilelor babelor, și începutul zilelor moșilor, adică zilele calde.

Tot pe 9 martie, de Măcinici, zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pământului cu bate sau maiuri pentru că să iasă căldură și să între gerul sau jocul copiilor peste foc. Tot azi, gospodinele se întrec în delicioasele preparate din aluat cu forma cifrei opt, fierti în apa îndulcită cu miere și cu adaos de miez de nucă, care poartă numele de mucenici.

Tot tradiția ne invată că de ziua celor 40 de Mucenici să nu fim supărati și să nu purtăm dusmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme.

Nu în ultimii rând, bătranii spun că nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. În acest fel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar datoriile le veți ține departe și tot anul vor veni banii la voi din diverse părti, iar pagubă vă va ocoli.