Radio Simplu

Salariul minim pe economie, majorat de la 1 ianuarie 2020. Ce creşteri salariale au propus sindicatele la întâlnirea cu Dăncilă

Guvernul Dăncilă nu renunţă la idea majorării salariului minim brut pe economie. Viorica Dăncilă a declarat, la România TV, că se va ține de cuvânt în ciuda somațiilor lansate de Ludovic Orban și va majora salariul minim pe economie, actul normativ urmând a fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea Cabinetului Orban. Recent, premierul demis Viorica Dăncilă a avut discuţii cu sindicatele, iar România TV a obţinut propunerile sindicatelor prezentate premierului legate de creşterea salariului minim.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că salariul minim pe economomie se majora de la 1 ianuarie 2020. Actul normativ va fi adoptat în ședința de guvern din 4 noiembrie, zi în care e programat și votul pentru învestirea echipei conduse de Orban, a spus Dăncilă la România TV.

Blocul Naţional Sindical a susţinut în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurat, luni, la Palatul Victoria, ca salariul minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, să fie 2.495 de lei, faţă de propunerea Guvernului – 2.262 de lei.

Sindicaliştii din Cartel Alfa propun patru niveluri de salarizare de la 1 ianuarie 2020: necalificat, calificat, studii medii sau tehnice şi studii superioare.

„Despre salariul minim, ceea ce am solicitat este ca să nu existe două niveluri, respectiv pentru muncitori necalificaţi sau lucrători necalificaţi şi studii superioare, ci să existe patru niveluri, adică necalificat, calificat, studii medii sau tehnice şi studii superioare. A rămas ca acest lucru să se discute în cadrul Comisiei de Dialog Social, care va rămâne joi, şi sperăm că, dacă nu apare noua guvernare, în momentul respectiv, săptămâna viitoare să poată ieşi hotărârea de guvern cu salariul minim garantat în plată, pe de-o parte, dar şi cu salariile minime funcţie de funcţiile respective, ca efect al faptului că nici până la ora actuală contractul colectiv de muncă la nivel naţional, dar şi contractele de muncă sectoriale nu se pot încheia în România datorită legislaţiei deficitare”, a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Potrivit unui document prezentat de România TV, sindicaliştii din Cartel Alfa propun ca de la 1 ianuarie salariu minin brut pe economie să fie de 2.260 lei pentru salariaţii necalificaţi, în timp ce pentru cei calificaţi salariu minim să crească de la 2.220 lei la 2.360 lei. Angajaţii cu studii medii sau tehnice ar trebui să primească de la 1 ianuarie 2020 un salariu minim de 2.500 lei faţă de 2.220 lei.

De cea mai mare creştere ar beneficia personalul încadrat pe funcţii pentru cre se prevede nivel de studii superioare. Această caterorie de angajaţi ar trebui să primească de la 1 ianuarie 2020, conform sindicaliştilor Cartel Alfa, un salariu minim de 2.640 lei pentru un program normal de lucru.