Radio Simplu

Salarii de 350 de lei pe zi! Se caută români pricepuţi, dar nu se găsesc! Ce trebuie să ştii să faci

Restaurarea clădirilor de patrimoniu ale României beneficiază de fonduri europene în valoare de zeci de milioane de euro, dar stagnează din cauza faptului că firmele nu găsesc angajați specializați pentru această activitate. Asta deși salariile oferite sunt mult peste media națională.

Zeci de milioane de euro sunt puse la dispoziția României, pentru a-și salva clădirile de patrimoniu, însă responsabilii nu găsesc meseriași pentru lucrările de reabilitare. La Saschiz, în Mureș, de pildă, firma care a câștigat licitația de restaurare a cetății se află de 7 luni în faza de organizare de șantier.

Ridicată în secolul 14, cetatea ţărănească de la Saschiz face parte din patrimoniul UNESCO şi este vizitată în fiecare an de mii de turişti, deşi a ajuns o ruină. Primăria a reuşit să obţină o finanţare de aproape 2 milioane de euro, pentru reabilitare, şi – vara trecută – a dat ordin să înceapă lucrările.

Restaurarea cetăţii constă în refacerea tuturor turnurilor, poarta de intrare, turnul porţii, turnul preotului, voievodal, muniţiei şi turnul şcolii. În 7 luni, constructorul a reuşit doar să împrejmuiască zona şi să monteze nişte schele. Apoi… s-a oprit.

Ovidiu Șoaită, primar Saschiz a declarat: ”Din păcate suntem doar la jumătate, doar din partea de organizare şantier. Ei invocă vremea nefavorabilă, dar realitatea aceasta este: sunt în deficit serios de forţă de muncă şi de meseriaşi”.

Dragoș Feurdean, manager de proiect: ”Noi aducem muncitori din Negreşti Oași, din Maramureş, meşteri care au experienţă pe cetăţi, dar sunt puţini. Un dulgher care se pricepe să facă cetăţi ia 350 de lei pe zi. Am aduce mai mulţi dar nu găsim”, a spus Feurdean, conform stirileprotv.ro.

Cea mai frumoasă construcţie medievală din Bistriţa se află şi ea în renovare. Estimate la 5 milioane de euro, lucrările la castelul Teleki din Posmuș, au început în vara anului trecut, dar înaintează lent pentru că e nevoie de meşteri picepuți ca să le facă.

”Vorbim despre lucrări care necesită foarte multă migală, au fost folosite tehnici de lucru care sunt specifice epocii medievale şi din acest motiv s-a lungit foarte mult”, a declarat Bogdan Ivan, purtător de cuvânt CJ Bistrița Năsăud, conform sursei citate.

Firmele de construcţii reuşesc cu greu să găsească angajaţi, chiar dacă sunt dispuse să le ofere salarii peste medie. Un dulgher primeşte cel puţin 4.000 de lei pe lună. La fel şi un zidar care ştie să citească planuri.

Şi la biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca mai este nevoie de muncitori. Constructorul spune că are dificultăţi mai ales în a găsi meşteri care să se priceapă să lucreze cu piatră. Ei ar trebui să cureţe zidurile bisericii şi să repare eventualele crăpături. Nu mai puțin de 4 milioane de euro au fost alocaţi unei construcţii reprezentative pentru arhitectura gotică din Transilvania. Din toamna lui 2021, turnul bisericii va fi deschis permanent pentru vizitatori, dar doar dacă lucrările se încadrează în grafic.