Radio Simplu

S-a mai semnat un contract de autostradă. Va fi gata peste 2 ani

Vești excelente pentru milioane de români. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a făcut anunțul. Potrivit acestuia, contractul pentru proiectarea şi execuţia tronsonului de autostradă Nuşfalău – Suplacu de Barcău, în lungime de 13,5 kilometri, a fost semnat sâmbătă.

Contractul a fost semnat la Marca, de către reprezentaţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi a firmei care a adjudecat licitaţia.

În ceea ce privește participanții, la eveniment au fost prezenţi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi Sălaj şi Bihor, ai CNAIR şi ai companiei care va realiza acesta tronson de autostradă – Nurol Insaat Ve Ticaret AS, din Turcia.

„Pe 26 iunie 2020, se semna, la Zalău, în prezenţa domnului prim ministru Lodovic Orban, contractul pentru proiectarea şi execuţia primului tronson de autostradă din Autostrada Transilvania, din judeţul Sălaj. Mă refer, evident, la tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului. Spuneam atunci, cu argumente, şi am repetat-o de foarte multe ori de atunci încoace, că anul 2020 este anul construcţiei Autostrăzii Transilvania.

Din 26 iunie, până astăzi, am pus cărămidă cu cărămidă, astfel încât să susţinem acest deziderat, anul 2020 să fie anul construcţiei Autostrăzii Transilvania. (…) Din fericire, în cele 10 luni de guvernare liberală am dat coerenţă acestui proiect abandonat de către PSD”, a declarat, înainte de semnarea contractului, Lucian Bode.

Un eveniment important pentru infrastructura țării
În același timp, ministrul a subliniat faptul că semnarea acestui contract este un eveniment important pentru dezvoltarea infrastucturii din Sălaj şi din regiunea de nord-vest a României.

Potrivit şefului unităţii de implementare din cadrul CNAIR, Andrea Diaconescu, tronsonul are o lungime totală de 13,55 kilometri, cu o valoare a contractului de 384 de milioane de lei şi o durată de 24 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare şi 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor. Acest tronson de autostradă va avea un nod rutier la Nuşfalău, la intersecţia cu DN1 H, o parcare de scurtă durată pe ambele căi ale autostrăzii şi un punct de întreţinere. Ca lucrări de artă, vor exista patru pasaje peste autostradă şi opt poduri, pasaje şi viaducte pe autostradă.

Nurettin Akdeniz, director general al companiei Nurol Insaat, a precizat la rândul său că firma pe care o reprezintă este lider în domeniul construcţiilor în Turcia, cu o activitate de peste 50 de ani şi proiecte de peste 30 de miliarde de dolari în întreaga lume.