Radio Simplu

Ruth Bader Ginsburg, o judecătoare emblematică de la Curtea Supremă a SUA, a murit de cancer pancreatic

Ruth Bader Ginsburg, judecătoare celebră a Curții Supreme a SUA, a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, din cauza unui cancer pancreatic metastazat.

Numită la instanța supremă federală în 1993 de fostul președinte democrat Bill Clinton, Ruth Bader Ginsburg a contribuit la decizii-cheie luate în ultimele decenii în justiția din SUA. Era considerată cea mai puternică reprezentantă a aripii liberale a Curții înclinând balanța în favoarea progresiștilor în cazul unor voturi în chestiuni ce divizau societatea, cum ar fi avortul, căsătoriile de același sex, dreptul la vot, imigrația, îngrijirea medicală.

O luptătoare pentru drepturile femeilor, cu anii a căpătat faima unei adevărate vedete și era poreclită „Notorious R.B.G.”, în analogie cu starul rap „Notorious B.I.G.”, scrie CNN.

Se lupta de mai mulți ani cu cancerul, a avut nu mai puțin de cinci recidive, iar la începutul acestui an o biopsie a relevat leziuni hepatice. A făcut chimioterapie și a dat asigurări că rezultatele sunt bune și că își poate continua activitatea. Spunea, de altfel, că a fi activă o ajută să lupte cu boala și spera să-și servească țara până la 90 de ani. Era cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme, din care a făcut parte 27 de ani.

Curtea Supremă a SUA are nouă judecători care sunt numiți pe viață de președinte. Locul judecătoarei devenit vacant îi dă acum ocazia lui Donald Trump, aflat în fața alegerilor prezidențiale, să consolideze majoritatea conservatoare a Curții. Donald Trump a numit în mandatul său doi judecători la Curtea Supremă, iar în actuala componență instanța era conservatoare la limită, cu 5 la 4 voturi.