Radio Simplu

Românul care munceşte pe şantiere din Anglia ca să-i trimită pe copiii necăjiţi în vacanţe: „Dumnezeu mi-a dat o lecţie…

Vasile Bolohan a avut o copilărie chinuită. A văzut cu ochii lui cum tatăl său i-a înjunghiat mama. Agresorul a fost arestat şi a făcut puşcărie. Vasile a ajuns pe drumuri şi s-a apucat de furat. Într-o vară, i-a spart casa vedetei Pro TV Cătălin Radu Tănase şi a fost arestat. În timp ce se afla după gratii, a promis că, după ce va fi eliberat, va face fapte bune şi s-a ţinut de cuvânt

Vasile Cristian Bolohan este un sucevean în vârstă de 42 de ani care de mic a fost nevoit să lupte ca să supravieţuiască. Aşa cum ne-a spus chiar el, culoarea măslinie a tenului nu l-a ajutat, ba dimpotrivă, l-a făcut să se izbească de prejudecăţile aspre ale celor din jurul său ca de un zid.

Când era mic, mama sa lucra în comerţ, iar tatăl său era maistru sticlar, făcea flori sculptate. Bărbatul era consumator de băuturi alcoolice şi, din această cauză, scandalurile în casa părintească se ţineau lanţ. Într-una din zile, soţul a pus mâna pe un cuţit, şi, într-un moment de furie extremă, şi-a înjunghiat soţia în faţa lui Vasile.

„Tata a intrat în puşcărie şi mama, după un timp, cunoaşte dragostea altui bărbat care o păcăleşte şi îi vinde apartamentul în care locuiam. Eu decid să rămân în oraş pentru a-mi termina şcoala, mama mutându-se într-un sat în Botoşani. Eram în clasa a IX-a şi, timp de un an, am dormit prin boxe, uscătoare, pe iaz la Icar, oriunde puteam. Am reuşit să obţin diploma de Complementară“, ne-a spus Vasile.

Tatăl său a ieşit din închisoare în anul 1988, a încercat să-şi refacă viaţa, dar nu a reuşit. A cerşit pe străzi, era cel mai necăjit om pe care l-a cunoscut Vasile. Fiul şi-a ajutat tatăl după puteri. I-a dat mâncare, bani, haine, dar nu a putut să-i ofere şi cazare. În 2005, l-a găsit îngheţat pe o stradă din cartierul George Enescu. Pe atunci, Vasile lucra la o firmă de distribuţie. Colegii l-au ajutat să-şi înmormânteze părintele, i-au dat haine, pantofi şi bani.

Vasile a fost ajutat de colegi

Vasile avea doar 14 ani când a ajuns pe străzi. Ne-a spus că o vreme l-au ajutat colegii de şcoală. I-au dat de mâncare şi l-au lăsat să facă baie la ei acasă. Din păcate, şi el a căzut în patima alcoolului, pentru că-şi pierduse speranţa. Îi era frig, foame, se simţea obosit şi nu reuşea să iasă din stările apăsătoare care-l încercau din cauza lipsurilor cotidiene. Ca să supravieţuiască, s-a apucat de furat.

„Furam din buzunare sau mici ciupeli pe unde se putea. Am mai şi lucrat la o achiziţie de maculatură o perioadă mare şi tot acolo şi dormeam, într-un vagon, lângă Şcoala Generală 4, până într-o seară când cineva i-a dat foc. Norocul meu că nu eram acolo. După 25 de ani de atunci, un bărbat, cunoştinţă din Suceava, mi-a cerut ajutor să vină aici (n.r. – în Anglia), la mine. L-am ajutat să vină, i-am oferit un loc de muncă şi casă, dar deoarece fuma marijuana şi nu făcea baie, l-am exclus. Atunci el mi-a spus că a dat foc vagonului“, ne-a relatat Vasile.