Radio Simplu

România este unică în Europa! Numai la noi se putea întâmpla așa ceva

Decizie care îi vizează pe toți românii. S-a decis soarta salariului minim pe economie. Totul s-a aflat acum. România a bătut toată Europa la creșterea salariului minim, dar tot suntem cei mai săraci.

România a înregistrat un record neașteptat. Creșterea salariului minim este cea mai mare din toată Europa, dar tot degeaba. Din cauza taxării am rămas cei mai prost plătiți cetățeni. Asta se întâmplă pentru că avem cele mai mari taxe, în ciuda creşterilor repetate. Suntem în coada Europei la câştigul minim cu care un angajat pleacă acasă, arată raportul anual 2019 al Eurofond. Câştigul asigurat de salariul minim din ţările preferate de români când pleacă la muncă este incomparabil mai mare.

Între 2010 și 2019 în România salariul minim a crescut cu 180%. Transformat în euro, salariul minim brut din România a ajuns anul acesta la 446 de euro, iar Eurofond i-a calculat o creştere reală de 5,97% faţă de 2018. Sub această sumă se mai află doar salariile minime din Letonia (430 euro) şi din Bulgaria (286,33 euro), anunță economica.net.

Suntem cei mai săraci din UE și pentru că preţurile de consum au un trend de creștere la fel de mare, așa cum se întâmplă și în UE. Nu peste tot creşterile nominale s-au simţit şi în buzunarele angajaţilor. România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE, 3,2%.

România are aproape cel mai taxat salariu minim din UE. Doar Lituania ne depăşeşte, cu o sarcină fiscală de 39,5% pe salariul minim brut. După taxarea salariului, ajungem la cel mai mic salariu minim net din UE, mai jos, dar nu departe, fiind doar Bulgaria.

Într-un an, un român care e plătit cu salariul minim pe economie, duce acasă 3.252 de euro, iar un bulgar 2.902 euro, fiind singurii care câştigă mai puţin, mai spune sursa citată.