Radio Simplu

Revine starea de urgență? Ministrul Sănătății detonează bomba în ziua alegerilor

Alegeri locale 2020. Miniștrii din Guvernul Orban au ales să voteze la alegeriloe locale fie în Capitală, cei care au viză de flotant, fie în orașele de reședință. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a ales să voteze la Huși.

Nelu Tătaru a votat la secţia amenajată în incinta Şcolii profesionale speciale „Sfânta Ecaterina” din Huşi, unde a fost prezent alături de soţia sa.

La ieșirea din secția de votare, acesta a declarat că a votat pentru schimbarea administraţiei locale şi pentru schimbarea mentalităţii, considerând că această zi este cea „care va aşeza lucrurile” în societatea românească.

Cum România se află în plină pandemie de coronavirus, Nelu Tătaru nu a avut cum să ocolească acest subiect și a vorbit și despre o eventuală revenire la starea de urgență.

„Nu avem în evaluarea noastră instituirea stării de urgenţă. După cum ştiţi, este un apanaj al preşedintelui declararea stării de urgenţă, după informaţiile care vin de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne, comunităţile ştiinţifice, precum şi evoluţia pe care o vom analiza în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În acest moment evaluăm prima lună dificilă, septembrie, lună în care avem mai multe reveniri la activitate, restaurante, teatre, cinematografe deschise, revenirea din concedii, transportul în comun aglomerat, campanie electorală, începerea şcolii”, a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

„Vom avea şi mai multe cazuri pe zi”

Cât despre evoluția pandemiei în România, Nelu Tătaru a spus că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus.

„După această lună ne aşteptăm la o creştere a numărului de cazuri, creştere care ţine nu neapărat de noi, ci de noi toţi. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât suntem parteneri şi respectăm nişte reguli, putem trece într-un registru de creştere uşoară a numărului de cazuri noi, pe acel platou de 1.500 – 1.600 de cazuri. Nerespectând regulile vom avea şi mai multe cazuri pe zi. Eu sper că fiecare dintre noi, înainte de a ne întreba ce vom face dacă va fi o creştere a numărului de cazuri, să ne întrebăm ce facem ca să nu crească numărul de infectări. Cred că este la îndemâna noastră”, a a mai spus ministrul.

Nelu Tătaru: „Ne așteptăm și la alte patologii”

Tot în legătură cu pandemia de coronavirus, ministrul și-a exprimat speranța că românii care merg la vot vor respecta regulile impuse.

„La secţia de vot am văzut că se respectă aceste reguli şi m-am bucurat că suntem la unison parteneri într-un moment greu. Acest parteneriat trebuie să rămână pe tot parcursul, pentru a reuşi să gestionăm sezonul rece, un sezon în care ne aşteptăm şi la alte patologii. Eu cred că fiecare în parte şi cu toţii împreună putem trece peste acest moment greu. Rămâne doar să respectăm regulile”, a mai spus ministrul Sănătății.