Radio Simplu

Reteta muraturilor care nu se vor inmuia

Traditia spune ca la inceputul toamnei toate gospodinele incep sa pregateasca borcanele pentru a le umple cu diverse muraturi, al caror gust este inconfundabil.

De fiecare data, apare insa o problema: cum sa pregateasca muraturile ca sa nu se inmoaie peste iarna? Va oferim cea mai buna reteta!

Gogonelele perfecte: Primul lucru de care trebuie sa tineti cont daca vreti ca gogonelele sa va iasa perfecte este sa folositi sare grunjoasa!

Pentru a pregati gogonele murate ca la carte aveti nevoie de 2,5 kilograme gogonele, 2 morcovi, 1 mana cu flori de conopida,4 linguri cu sare grunjoasa,1 tulpina de hrean,1/2 tulpina de marar uscat, frunze de telina, 4 foi de dafin, 8 catei de usturoi, 1 lingura cu boabe de piper, 1 lingura cu boabe de mustar.

Modul de preparare este urmatorul: Pentru inceput sterilizati foarte bine borcanele. Ulterior, spalati gogonelele, iar daca gasiti printre acestea unele lovite sau stricate, trebuie sa le aruncati.

Curatati usturoiul si morcovul si taiati-l rondele. De asemenea taiati hreanul in patru pe lungime. Puneti sa fiarba trei litri de apa si adaugati patru linguri cu sare.

Lasati pana da in clocot si opriti focul.

Asezati pe fundul borcanului un strat de tulpini de marar, apoi frunze de telina, iar ulterior gogonele, pe care, pentru a arata frumos le intercalati cu rondele de morcov si flori de conopida.

Turnati boabele de mustar apoi cele de piper, adaugati frunze de dafin si ce a mai ramas din marar si telina. In final, turnati saramura fierbinte.

Sigilati bine borcanele cu capac sau cu o folie de celofan si depozitati in loc racoros si intunecat.

Pentru ca murătura să iasă perfectă contează foarte mult să alegi gogonele ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri.

Este foarte important să ţii cont de aceste criterii pentru ca murăturile să nu ţi se strice. De la o singură gogonea care nu este intactă se poate strica un întreg borcan de murătură.

Reteta gogonele murate. Condimente pentru gogonele: Condimentele folosite pentru asezonarea gogonelelor sunt de asemenea foarte importante. Zeama pentru ele se aromează cu diverse condimente simple.

Cu siguranţă ai prin bucătărie usturoi, foi de dafin, cimbru, mărar, sare şi piper. Mai ai nevoie de frunze de vişin, boabe de muştar şi frunze de ţelină, scrie Vocea Transilvaniei.

Este indicat ca cimbrul şi mărarul dar şi frunzele de vişin să le aşezi pe fundul borcanului.

Poţi să mai pui alături de gogonele şi morcov, ţelină, conopidă, sfeclă roşie sau varză roşie. Gogonelele nu trebuie să plutească în borcan pentru ca reţeta să fie una de succes.