Radio Simplu

REȚELELE DE TRAFIC DE MINORE DIN CARACAL. Ce face uneori diferența între victimele exploatate luni întregi și fetele netraficate: sprijinul oferit de părinți! „Mi s-au înmuiat picioarele când am aflat că a fost violată”

Mai multe fete din Caracal au scăpat de la traficare pentru că au avut curaj să le povesteasc părinților că au fost abuzate de gruparea lui Cocoș și apoi șantajate!

În iarna lui 2011, o fată de 17 ani se închide în baia unui liceu din Caracal, de unde își sună mama plângând. Îi e frică să iasă singură din școală, fiindcă afară o așteaptă traficanții. Unul dintre ei a violat-o, iar acum încearcă să o șantajeze pentru ca ea să se prostitueze pentru el. O elevă de liceu care se ascunde într-o toaletă ca să scape de interlopi nu dă bine în fața colegilor. Mai ales că, în toți acești ani, climatul din școlile din Caracal a fost mai degrabă de teamă sau chiar complicitate cu traficanții de fete.

Majoritatea adolescentelor se temeau să le spună părinților

În acest caz, deși a fost terorizată de interlopii locali, fata a avut curajul de a povesti totul părinților, iar tatăl a așteptat-o zi de zi să iasă de la ore și a condus-o apoi acasă. În ciuda traumei violului, fata de 17 ani a îndrăznit să ceară ajutorul familiei sale, iar asta a salvat-o în final de la a fi exploatată. Cercetătoarea americană Brené Brown, autoarea best-sellerului “Curajul de a fi vulnerabil”, numește această capacitate de a refuza situațiile care-ți fac rău “curaj obișnuit”. În cazul fetei din Caracal, e mai mult decât curaj obișnuit, este determinarea ei de a se salva cu orice preț de la exploatare.

Potrivit dosarului consultat de Libertatea, atitudinea fetei este o excepție de la regula care funcționa în rețea și în comunitate. Majoritatea adolescentelor se temeau să le spună adevărul părinților, care aflau abia la proces ce se întâmplase cu fiicele lor. “Cocoș” și apropiații lui ținteau familii destrămate sau dezorganizate, cu părinții abuzivi, alcoolici sau, pur și simplu, distanțați de copiii lor.

Reacția individuală nu înlocuiește responsabilitatea autorităților Tragediile li se întâmplă și fetelor care vin din familii liniștite, iubitoare, iar devotamentul părinților nu poate ține locul protecției pe care ar trebui să o ofere Poliția sau alte autorități în fața rețelelor. Însă atât în dosarul din 2012, cât și în cel din 2014, cazurile concrete arată cum încrederea, sprijinul și înțelegerea părinților fac diferența și ușurează trecerea de la statutul de victimă la cel de supraviețuitoare.

Fata care a intrat repede să facă duș

Pe mama lui V. am găsit-o într-un bloc din Caracal. Când a auzit că vrem să înțelegem mai bine prin ce au trecut ea și fiica ei în 2012, ne-a primit în casă și ne-a povestit episodul traumatizant. Într-o seară din primăvara lui 2012, femeia se îngrijorase pentru că era aproape miezul nopții și fata ei de 16 ani era încă în oraș. Fiica a intrat în casă noaptea, și-a făcut un duș și s-a dus repede în cameră. Mamei i s-a părut suspect comportamentul ei și a întrebat-o dacă e totul în regulă, își amintește femeia, de parcă s-ar fi întâmplat ieri.
Citeşte întreaga ştire: REȚELELE DE TRAFIC DE MINORE DIN CARACAL. Ce face uneori diferența între victimele exploatate luni întregi și fetele netraficate: sprijinul oferit de părinți! „Mi s-au înmuiat picioarele când am aflat că a fost violată”

Comportament schimbat

Potrivit declarației tinerei, care se află la dosar, în acea seară V. fusese violată de Cocoș și “după întreținerea raportului sexual am plecat singură, pe jos, la domiciliul meu din Caracal”. Nu i-a spus însă nimic mamei. În următoarele săptămâni, mama a observat că fata ei se schimbase – nu mai ieșea deloc în oraș, venea direct acasă după școală. Nu știa că V. se temea de moarte de Cocoș.

V. este una dintre cele trei fete care au rămas părți vătămate la proces, toate celelalte s-au retras pe parcurs. Abia doi ani mai târziu, V. a reușit să treacă într-o oarecare măsură peste traumă, iar astăzi are propria familie.

„Mă învoiam de la serviciu și mergeam cu ea”

După aproximativ două luni de când copila ei fusese violată de “Cocoș”, mama s-a dus împreună cu fiica în fața procurorilor. Nici prin cap nu-i trecea de ce au fost chemate. În cursul audierii, un polițist a luat-o pe fata de 16 ani să vorbească separat într-o încăpere și câteva minute mai târziu, V. s-a întors plângând la mama ei. “Mi s-au înmuiat picioarele când am aflat că a fost violată”, povestește mama cu lacrimi în ochi. Atunci a rememorat episodul cu dușul și toată schimbarea din conduita fetei. Nu și-a judecat însă nici o secundă fiica și a însoțit-o la fiecare înfățișare la tribunal, din dorința de a se face dreptate. “Mă învoiam de la serviciu și mergeam cu ea”, spune cu mândrie mama.

„Soțul meu s-a dus în fiecare seară să o ia pe fată de la liceu”

Tot într-un bloc din Caracal am găsit-o acasă pe mama altei fete traficate. Ne-a spus că fiica ei a început să plângă când a auzit că în spațiul public se vorbește din nou despre caz. Fata nu era acasă, așa că mama a putut să ne primească în casă. În iarna lui 2011, fiica ei în vârstă de 17 ani l-a cunoscut pe “Cocoș”, fiindu-i prezentat de o colegă de clasă, care i-a spus că este verișorul său și că acesta dorește să îi cunoască prietenele pentru a face o evaluare a lor – să vadă “dacă sunt fete cuminți”. Când s-au cunoscut, “Cocoș” i-a spus fetei din prima cu ce se ocupă. A violat-o sub amenințarea violenței fizice și, după ce a lovit-o cu palmele peste față, a înregistrat-o video, cu telefonul mobil.