Radio Simplu

Reorganizarea spitalelor, explicată de Raed Arafat. Bolnavii COVID vor fi internați în toate unitățile sanitare

Raed Arafat a explicat cum se reorganizează spitalele chiar în prezent, pentru a putea face față numărului to mai mare de bolnavi. Fiecare unitate mobilă va găzdui atât cazuri de coronavirus, în izolare, cât și bolnavi cu alte afecțiuni.

Transferul bolnavului cu alte afecțiuni și infectat nu poate fi posibil în toate situațiile, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

„Este clar că situația, așa cum evoluează la un anumit moment, și spitalele care le-am spus până acum non-COVID o să se confrunte din ce în ce mai mult cu cazuri COVID, nu întotdeauna e posibil să transferi bolnavul de la acest spital la un spital COVID și atunci acele spitale obligatoriu trebuie să aibă circuite, trebuie să aibă loc unde să țină bolnavii, să-i trateze” a explicat Arafat.

Procentul necesar de paturi COVID în fiecare spital a fost gândit la 10%, a mai spus Arafat.

„Așa cum acuma intră bolnavii cronici care au alte probleme, nu COVID, și rămân într-o zonă de izolare și se confirmă că nu sunt COVID pozitivi și se tratează în zona respectivă până se mută într-o altă zonă curată, și aici, bolnavii COVID pozitivi, când ajung în spital dacă nu le găsim un loc în altă parte, atunci spitalul va trebui să le asigure asistența medicală într-o zonă protejată și separată de ceilalți. Din cauza aceasta s-a vorbit măcar de 10% din spital, să fie stabilite circuitele, să poată să primească bolnavii respectivi, pentru că la modul în care crește numărul, eu sunt convins că la un moment aceste spitale vor trata și ele pacienți COVID” a argumentat Raed Arafat.

Însă, trebuie să fie clar că la spital vor rămâne doar pacienții care au nevoie de asistență medicală, restul persoanelor infectate urmând să fie trimise acasă, în izolare.

„Spitalele COVID ajung încet, încet, la capacitate maximă și e normal ca celelalte spitale să intre în faza următoare și să primească cazuri și aici nu vorbim de cazurile ușor simptomatice și asimptomaticii, pentru că rămân la domiciliu, conform noilor discuții la nivelul ministerului sănătății. Vorbim de cazurile care au nevoie de oxigen, au nevoie de tratament și pentru aceste cazuri este nevoie ca să avem în etapa următoare un număr de paturi suplimentare și în celelalte spitale” a adăugat secretarul de stat.