Radio Simplu

Remedii naturiste pentru picioarele umflate

Cauzată de surplusul de greutate, de anumite afecțiuni sau chiar de caniculă, problema picioarelor umflate – numită, în termeni medicali, edem periferic – are rezolvare. Remediile din natură sunt, și de data asta, de folos.

Frunzele de alun

Remediile pe bază de alun sunt bune în cazul picioarelor umflate și dureroase, neplăcere des întâlnită mai ales în perioada verii, când temperaturile sunt ridicate. Rolul leacurilor este de a tonifia venele și de a reduce retenția de apă, respectiv a edemelor fomate.

Prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze la 300 ml de apă clocotită. Ladă vasul acoperit 8-10 minute, filtrează și bea câte 2-3 căni de ceai călduț pe zi, 4 săptămâni. Proprietăți antiinflamatorii au și compresele cu infuzie concentrată de alun (5 linguri de frunze uscate la un litru de apă).

Aplică-le la nivelul picioarelor și lasă-le să acționeze 1-2 ore.

Frunzele de mesteacăn

Recunoscute pentru efectele lor diuretice și antiedematose, preparatele din mesteacăn sunt un bun aliat în cazul picioarelor grele. Ele ameliorează circulația sangvină și reduc senzația de durere. Infuzia se obține din 2 lingurițe de frunze la o cană cu apă fierbinte.

Adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu când temperatura apei a ajuns la 40 de grade, apoi strecoară după 6 ore și bea câte 2-3 căni pe zi. Urmează cura 21 de zile.

Rădăcină de hrean

Efect diuretic și de ameliorare a fluxului sangvin are și infuzia din hrean. Ea se obține din 15 g de rădăcină la un litru de apă clocotită. Acoperă vasul 10 minute, strecoară și bea câte 2-3 căni pe zi. Cura trebuie ținută până la dispariția simptomelor.

Masaj cu uleiuri esențiale

Senzația de picioare umflate și dureroase se reduce și dacă faci masaj cu uleiuri esențiale. Acesta nu doar că favorizează circulaţia sangvină, ci previne și apariţia edemelor. Printre uleiurile care aduc beneficii se numără cel de chiparos, de grepfrut, de mentă, lavandă, cimbrişor şi lămâiţă.

Amestecă 5-6 picături de ulei cu 200 ml de ulei de floarea-soarelui sau de măsline, apoi aplică pe piele şi masează de jos în sus, mai exact de la glezne spre genunchi (indicat este ca în timpul masajului să ţii picioarele mai ridicate decât nivelul patului).

Bine este să repeţi procedeul de 2 ori pe zi.

Băile călduţe cu infuzii

Băile călduţe cu preparate din plante se numără printre recomandările fitoterapeuţilor în cazul picioarelor umflate. Acestea reduc inflamaţia şi senzaţia de disconfort. Indicate sunt băile cu infuzie de salvie (300 g de plantă la 4 litri de apă), cu decoct de frunze de nuc (500 g la 4 litri de apă, se fierb împreună 10 minute) şi cu decoct de rozmarin (60 g de plantă la 3 litri de apă, fierbere 30 de minute, după care se adaugă 20 g de sare).

De ajutor este şi dacă pui în apa de baie călduţă (nu fierbinte) oţet de mere sau sare grujoasă.

Ce alte remedii alungă disconfortul

– Comprese locale reci cu decoct de iederă. Decoctul se obţine din 100 g de frunze proaspete la 1 litru de apă. Fierbe totul 20 de minute, lasă la răcit. Strecoară şi pune comprese la nivelul gambei şi gleznelor.

– Amestec de tinctură de castan cu apă. Combină o linguriţă de tinctură de castan cu 50 ml de apă fiartă şi răcită şi masează de jos în sus zona umflată.

Bine de știut!

Băile cu apă călduță, urmate de clătirea cu apă rece și repaus la orizontală cu picioarele mai ridicate ajută la dezumflarea picioarelor.