Radio Simplu

Read Arafat, primul anunț privind focarul COVID-19 din București! Decizie privind Capitala

Raed Arafat a vorbit azi despre focarul de coronavirus de pe un șantier din București. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a făcut public numărul muncitorilor de pe șantier infectați cu coronavirus.

Potrivit spuselor lui Raed Arafat, 32 de muncitori străini au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Aceștia vin din India și lucrează de un an în țară, la un șantier de construcții pentru un complex rezidențial din Sectorul 4.

Raed Arafat a mai spus că niciunul dintre ei nu se află în stare gravă și că vor fi evaluați de medicii infecționiști. În plus, zona unde locuiesc va fi carantinată și vor fi testați și ceilalți muncitori pentru a vedea dacă mai sunt și alții pozitivi.

„Asta este cifra care a fost comunicată până acum, 32 de muncitori care sunt pozitivi.

S-a vehiculat numărul de 34, dar avem confirmare pe 32. Sunt muncitori din afară României, din zona Indiei, din ce am înţeles, dar sunt de un an în România şi lucrează la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial.

La acest moment nu avem informaţii să fie vreunul în stare gravă. Ei vor fi evaluaţi de medicii infecţionişti, după care se va decide izolarea, unii vor rămâne internaţi.

Va fi carantinată şi zona în care locuiesc muncitorii pentru a vedea dacă sunt şi alţii testaţi pozitiv”, a declarat Raed Arafat duminică la Digi 24.

Întrebat dacă știe când a apărut primul caz pozitiv pe șantier, Raed Arafat a răspuns că nu deține o astfel de informație. În plus, acesta a zis că există o anchetă în desfășurare și că trebuie să așteptăm rezultatele.

Mai mult decât atât, șeful DSU a spus că muncitorii testați pozitiv au fost aduși la spital în mod coordonat, folosind un autocar al ISU.

„Important e să fie văzuţi de medicii infecţionaţi, după care se va decide modul în care vor fi izolaţi.

Unii pot fi internaţi, dacă au un motiv infecţioniştii să îi interneze în spital, într-o unitate anexă a spitalului sau chiar hotel, dacă nu e starea lor gravă, ca să fie asigurate condiţiile minime pentru monitorizarea lor.

Acest lucru se va decide după evaluarea medicilor infecţionişti”, a explicat Arafat.

Raed Arafat a fost întrebat ce se va întâmpla cu cei 100 de muncitori rămași pe șantier. Acesta a declarat că zona este izolată și că le unt asigurate condițiile.

„Asta e exact ce face ITM, investighează zona, condiţiile care sunt. Acolo e izolată zona tocmai ca să nu intră sau să iasă alţii, dar nu vor fi lăsaţi fără apă şi alte condiţii.

Se ocupă cei de la Centrul de Coordonare de la nivelul Capitalei. E o situaţie dinamică, în care nu avem toate datele complete. La acest moment important e ca pozitivi să fie evaluaţi şi să se decidă unde vor fin internaţi, iar contacţii să rămână izolaţi. Oricum vor rămâne în izolare timp de 14 zile.

Dacă permit condiţiile să fie carantinaţi acolo, atunci vor fi carantinaţi acolo, dacă nu permit condiţiile, atunci vor fi carantinaţi în altă parte. Din ce am înţeles, şantierul este în Sectorul 4”, a completat Arafat.