Radio Simplu

Reactia unei pisici cand vede pentru prima data un bebelus

Prin natura lor, pisicile sunt animale foarte curioase, care exploreaza si vor sa cunoasca mereu lucruri noi, iar prezentarea unui nou-nascut animalului de companie este o ocazie speciala dar si o experienta plina de curiozitate amestecata cu emotii.

Iata cum reactioneaza o pisica atunci cand face cunostinta pentru prima data cu bebelusul familiei.

Pisicile au sentimente? Binanteles ca da, si fiecare stapan de pisica poate sa-si dea seama de starea in care se afla pisica sa dupa limbajul corpului si expresia faciala, dupa sunetele pe care le produce si dupa fiecare miscare pe care pisica o face.

Fiecare isi da seama din instinct daca pisica e fericita, agitata, trista, frustrata sau speriata.

Cu toate ca aceste aspecte sunt evidente, pentru ca nu se poate masura intensitatea sentimentelor pisicilor unii cercetator prefera sa ignore existenta acestora si felul in care sentimentele joaca un rol important in exprimarea comportamentului piscii.

Ce sunt sentimentele pisicii?

Sentimentele sunt ceea ce dau pisicii impulsul de a reactiona la un eveniment sau la o situatie, precum si felul in care se simt in momentul in care reactioneaza.

De exemplu sentimentul de frica poate forta pisica sa se apere, in timp ce sentimentul pozitiv creat de un contact, de o relatie cu alte pisici sau cu oamenii va impinge pisica sa incerce sa mentina relatii sociale cu grupuri de pisici sau de oameni.

Sentimentele pot fi pozitive sau negative iar intensitatea lor poate fi mai mare sau mai mica.

De exemplu, un sentiment care incepe ca placere poate creste dezvoltandu-se in delectare sau extaz, in timp ce un sentiment care incepe cu frustrare poate sa se transforme in manie sau furie, in timp ce teama poate deveni teroare.

Animalele cu probleme de comportament sunt de cele mai multe ori animale ale caror sentimente au ajuns pe latura extrema a intensitatii.

Cercetari recente au demonstrat faptul ca toate mamiferele, inclusiv pisicile au 7 sisteme emotive de baza, care le creaza abilitatile de a reactiona la informatie imediat ce aceasta ajunge la creier prin intermediul simturilor.

Aceste 7 sisteme includ un sistem de detectare care este folosit in cautarea hranii, un sistem al fricii care reactioneaza la evenimente nefamiliare, ce pot produce pericol, un sistem al jocului si un sistem afectuos folosit la cresterea puilor si la realizarea relatiilor sociale.

Zone mai evoluate din creierul uman transforma aceste sisteme emotive in sentimente complexe precum iubire, rusine, multumire, grija, etc.

Desi nu se sustine ca pisicile ar fi neaparat capabile de sentimente atat de complexe, nu poate fi negat faptul ca ele pot simti sentimente primare precum fericirea, tristetea, furia si teama in acelasi fel in care le simte si omul.

Cercetatorii moderni ai comportamentului animalelor au descoperit ca sentimentele sunt de fapt esentiale pentru felul in care animalele invata orice in viata, ei ajungand sa foloseasca tratamentul emotiv ca baza pentru tratarea problemelor comportamentale ale animalelor.

Probleme emotionale

Recunoasterea faptului ca pisicile au sentimente poate ajuta la solutionarea unor probleme de comportament, cum ar fi agresivitatea, alintarea excesiva sau nervozitatea. De cele mai multe ori evaluara problemelor de comportament se face in 3 etape:

1. o evaluare emotionala a pisicii in momentul in care se observa aparitia problemei.

2. o evaluare a starii generale de emotivitate a pisicii, a modului in care pisica se comporta in general.

3. o evaluare exacta a factorilor interni si externi care mentin problema de comportament in ciuda incercarilor de rezolvare a acesteia.

Intelegand ce simte o pisica, si nu doar felul in care aceasta se comporta, specialistii reusesc sa gaseasca metodele cele mai eficiente de rezolvare a problemelor de comportament.