Radio Simplu

Reacția BNR la creșterea pensiilor: Nu are niciun drept să ceară așa ceva

Banca Națională a României se delimitează de afirmațiile făcute marți de economistul șef al instituției, Valentin Lazea. Acesta ceruse prorogarea creşterii pensiilor cu 40% de anul viitor, pentru a se putea ţine deficitul bugetar sub control.

Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat, într-o intervenție telefonică la Antena 3 că instituția pe care o reprezintă nu are nici un drept să ceară prorogarea oricărei legi din țară și se delimitează astfel de afirmațiile făcute de Valentin Lazea.

„Banca Națională nu are niciun drept, nicio cădere, nicio legitimitate să ceară prorogarea oricărei legi din țara aceasta.

Din acest punct de vedere, este o delimitare a conducerii BNR de orice discuție legată de vreo prorogare de lege: că e legea pensiilor sau alta”, a spus Dan Suciu, la Sinteza zilei.

Amintim că Valentin Lazea a declarat marți, în cadrul unui eveniment organizat la ASE, că ar trebui făcute investiţii care să fie sustenabile pe termen lung, tocmai pentru a aduce mai mulţi bani la buget, nu în mod artificial, ci urmărindu-se productivitatea. Guvernul ar trebui să analizeze foarte clar care este prioritatea: să mărească pensiile cu 40% în 2020 sau să facă investiţii.