Radio Simplu

Război la graniţa României! Rusia şi SUA au intervenit imediat! Procesul de pace este în pericol

După o perioadă de aparentă linişte, conflictul armat se pare că a reizbucnit aproape de graniţele României. Cel puţin un soldat a fost ucis şi mai mulţi răniţi în luptele ce au avut loc marţi dimineaţă.

Cel puţin un soldat ucrainean a fost ucis, iar alţi patru răniţi în lupte cu separatişti proruşi în estul Ucrainei marţi dimineaţă, a anunţat Kievul, dând publicităţii un bilanţ al confruntărilor de o violenţă ieşită din comună în ultima perioadă, informează AFP şi Ukrinform. Rebelii proruşi au încercat să străpungă linia frontului, recurgând în special la mitraliere de calibrul 120 mm, potrivit autorităţilor ucrainene.

„Rebelii şi ocupanţii (ruşi) au pus la cale o provocare cinică” într-o „tentativă de a face să eşueze procesul de pace”, a acuzat pe Facebook preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţând că a convocat o reuniune a Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională (SNBO) pentru a decide măsurile care necesită a fi luate în acest context.

„Politica noastră de a pune capăt războiului rămâne neschimbată, la fel şi determinarea noastră de a riposta la orice agresiune militară împotriva Ucrainei”, a asigurat şeful statului.

„Suntem încrezători că această provocare nu va schimba cursul (spre pace), pentru că doar bazându-te pe o armată puternică poţi să stai la masa negocierilor, iar noi ne apropiem cu încredere de încheierea războiului”, a spus preşedintele ucrainean, adăugând că rebelii şi „ocupanţii” au primit riposta cuvenită din partea forţelor armate ucrainene.

S-au folosit arme arme interzise prin acordurile de la Minsk
Rebelii separatişti, conform Kievului, au atacat în cursul dimineţii poziţii ale trupelor guvernamentale în apropiere de localităţile Novotoşkovskoe şi Krîmskoe, la mai puţin de zece kilometri de unul dintre cele trei sectoare de unde părţile beligerante şi-au retras forţele anul trecut.

Comandamentul ucrainean pentru operaţiunile din estul ţării a indicat într-un comunicat, citat de Rbc.ua, că separatiştii au efectuat atacul în Donbas folosind tancuri şi grupuri de sabotaj şi recunoaştere.

Conform unor informaţii actualizate, rebelii au deschis focul asupra poziţiilor ucrainene în zona localităţilor Novotoşkovskoe, Orehovo, Krîmskoe, Popasnaia şi Hutor Volnî folosind arme interzise prin acordurile de la Minsk.

Ce reacţii au venit din partea Statelor Unite şi Rusiei
După atacul de marţi al rebelilor, Ambasada SUA la Kiev a cerut Rusiei să respecte acordurile de pace de la Minsk. „Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile privind escaladarea conflictului în Donbas, cerem insistent Moscovei să respecte obligaţiile care îi revin în conformitate cu acordurile de la Minsk şi documentele adoptate în cadrul summiturilor în format Normandia”, se menţionează într-o declaraţie a ambasadei americane postată pe Twitter, conform Ukrainska Pravda.

Kremlinul a reacţionat prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, care a spus că Moscova încearcă să clarifice împrejurările care au dus la acest episod violent din Donbas, după care se vor putea trage concluzii.

Ucraina se confruntă de aproape şase ani cu un război cu separatiştii proruşi, care a făcut peste 13.000 de morţi şi a dus la strămutarea a aproximativ 1,5 milioane de persoane. Intensitatea luptelor s-a diminuat considerabil după semnarea acordurilor de pace la Minsk în februarie 2015, dar violenţele izbucnesc cu regularitate crescând bilanţul morţilor.

O anumită destindere a relaţiilor între Kiev şi Moscova, acuzată că-i sprijină pe rebeli, a fost observată de la sosirea la putere anul trecut a lui Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit în decembrie cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui summit de pace la Paris. Dar rezolvarea politică a acestui ultim conflict fierbinte din Europa nu a progresat decât timid, scrie Agerpres.