Radio Simplu

Raed Arafat sugerează reintroducerea carantinei totale în România. „Niciodată să nu spui niciodată”

Raed Arafat sugerează că ar putea fi reintrodusă carantina în toată țara, dacă situația va deveni „dramatică”. Secretarul de stat susține însă, pentru început, măsurile de izolare locale și regionale pentru oprirea coronavirusului.

„Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never, niciodată să nu spui niciodată. Nu ştim cum va evolua şi este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice. Dar intenţia este să se ia măsuri pe localităţi, pe zone”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3, citat de news.ro.

Secretarul de stat a răspuns astfel la întrebarea dacă se va ajunge din nou la măsuri restrictive, în situaţia în care numărul de îmbolnăviri de COVID-10 va continua să crească.

Arafat a adus în discuție și situația comunei din Prahova, Gornet, al cărei primar l-a dat în judecată și a câștigat, reclamând carantinarea abuzivă. Arafat a mai spus ca exemplul edilului să nu fie urmat și de alți primari.

„Ne aşteptăm la o colaborare cu autorităţile locale mult mai apropiată şi mult mai corectă şi cu toţi care reprezintă autorităţile locale, astfel încât să limităm răspândirea, ca să nu ajungem să restricţionăm mai târziu zone mult mai mari”, a precizat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că aproape jumătate din capacitatea de Terapie Intensivă este ocupată în spitalele care asigură îngrijirea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2.

„În situaţia în care numărul de cazuri va creşte, vor fi alocate paturi din zona non-COVID, fapt care va afecta alte patologii. (…) Noi ajungem să transferăm pacienţi în continuare din anumite localităţi în altele. Astăzi, din Alexandria am transferat la Medgidia pacient, cu elicopterul”, a explicat Arafat.

El a spus că stocurile de materiale sanitare sunt “mai bune” acum. Însă, accesul la medicamente, mai ales la Remdesivir, este unul “limitat” iar România a primit recent o nouă tranşă din medicamentul considerat cel mai eficient tratament contra COVID-19, a mai spus secretarul de stat.