Radio Simplu

Proprietățile și beneficiile pudrei de maca

Maca este o plantă care a câștigat foarte multă popularitate în ultimii ani. Planta, originară din Peru și recunoscută pentru proprietățile sale miraculoase pe care le are asupra sănătății întregului organism, este cel mai des folosită sub formă de pudră de maca.

Maca este cunoscută în primul rând pentru beneficiile pe care le are asupra fertilității, atât la femei, cât și la bărbați. Totodată, oferă un plus de energie și vitalitate organismului.

După ce consumă această plantă, oamenii se simt energici, plini de vitalitate și au un sentiment puternic de bunăstare, iar acest lucru se datorează capacității extraordinare a plantei de a regla echilibrul hormonal în organism.

Ce este maca

Maca este rădăcina unei plante care crește în Peru, Bolivia, Paraguay și Argentina. Numele științific al plantei este Lepidium meyenii și este numită și „ginsengul andin”. Fiind foarte rezistentă, planta de maca crește la altitudini mari și la temperaturi foarte joase, spre deosebire de alte plante care nu pot crește în aceste condiții.

Rădăcina este bogată în substanțe nutritive, iar culorile sale variază atunci când este scoasă din pământ, de la galben sau roz deschis până la mov sau negru.

Maca face parte din clasa plantelor crucifere, motiv pentru care poate fi asociată cu broccoli, conopidă sau varză kale. În Peru a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri atât în scopuri medicinale, cât și în bucătărie.

În general, rădăcina de maca este uscată și utilizată sub formă de pudră, însă se găsește și sub formă de capsule sau extract.

Gustul ei este picant, dulce și cu o aromă asemănătoare melasei. Multe persoane nu sunt obișnuite cu gustul pudrei de maca, motiv pentru care o consumă în smoothie-uri, ovăz sau în preparate de casă.

Ce conține maca

Maca este o sursă importantă de vitamine, fier și calciu. Iată ce rol au aceste substanțe nutritive în organism:

Tiamină – crește nivelul de energie și ajută la funcționarea normală a sistemului nervos;

Riboflavină – crește randamentul energetic al organismului și ajută la menținerea normală a numărului de globule roșii în organism;

Vitamina B6 – contribuie la funcționarea sistemului nervos și la formarea celulelor roșii în sânge, reduce oboseală și ajută la reglarea nivelului hormonal în organism;

Calciul – contribuie la coagularea sângelui și la funcționarea normală a mușchilor. De asemenea, ajută la menținerea sănătății oaselor și a dinților.

Fierul – ajută la menținerea funcției cognitive normale, conferă energie, contribuie la formarea celulelor roșii în sânge și la transportul normal al oxigenului în sânge.

Beneficii pe care le are pudra de maca

Consumată sub formă de pudră, această plantă are foarte multe beneficii asupra sănătății întregului organism, iar printre proprietățile cele mai importante se numără cele fungistatice, bacteriostatice, anticancerigene și antioxidante. Îmbunătățește nivelul energetic general al organismului, rezistența la stres, memoria și concentrarea.

Pulberea se obține din măcinarea rădăcinei de maca, rezultatul fiind un praf foarte fin, ușor de adăugat în produse de panificație, smoothie-uri sau în alte preparate sănătoase.

1. Este bogată în substanțe nutritive

Pudra de maca conține foarte multe substanțe nutritive și este o sursă importantă de vitamine și minerale esențiale. O cantitate de 28 de grame de pudră conține:

Calorii: 91 / Carbohidrați: 20 de gram / Proteine: 4 grame / Fibre: 2 grame / Grăsimi: 1 gram / Vitamina C: 133% din DZR (doza zilnică recomandată / Cupru: 85% din DZR

Fier: 23% din DZR / Potasiu: 16% din DZR / Vitamina B6: 15% din DZR / Magneziu: 10% din DZR

Pulberea de maca este o sursă importantă de carbohidrați și proteine, este săracă în grăsimi și conține o cantitate suficientă de fibre. Este, de asemenea, bogată în vitamine esențiale și minerale, precum vitamina C, cupru și fier.

Ameliorează simptomele menopauzei

Menopauza este perioada din viața fiecărei femei ce marchează sfârșitul perioadei reproductive. Scăderea estrogenului în această perioadă poate provoca o serie de simptome neplăcute, precum bufeuri, uscăciune vaginală, modificări ale dispoziției, probleme de somn și irascibilitate.

O revizuire a patru studii efectuate la femeile cu menopauză arată că pulberea miraculoasă de maca a ajutat la ameliorarea acestor simptome, în special a bufeurilor și insomniei.

Studiile efectuate pe animale arată că maca poate ajuta la protejarea sănătății oaselor, iar femeile aflate la menopauză prezintă un risc mai mare de osteoporoză.

Îmbunătățește starea psihică

Numeroase studii au demonstrat că utilizarea acestei plante poate îmbunătăți considerabil dispoziția. De asemenea, a fost eficientă și în reducerea anxietății sau a simptomelor de depresie, în special cele întâlnite în rândul femeilor aflate la menopauză. Aceste beneficii se datorează numărului mare de flavonoide, responsabile pentru menținerea sănătății sistemului nervos.

Crește nivelul de energie

Pulberea obținută din rădăcina de maca este un supliment folosit frecvent de atleți și sportivi. Aceasta ajută la creșterea masei musculare, crește rezistența organismului, conferă energie și îmbunătățește nivelul de performanță.

Un studiu la care au participat opt cicliști a demonstrat că aceștia și-au îmbunătățit considerabil timpul în care au avut de parcurs 40 de kilometri, după ce au folosit extract de maca timp de 14 zile.

Protejează pielea împotriva razelor UV

Razele ultraviolete (UV) atacă și agresează pielea expusă la soare fără niciun factor de protecție. În timp, expunerea îndelungată la soare poate duce la apariția ridurilor și poate crește riscul apariției cancerului de piele.

Dacă aplici extract de maca pe ten, pielea va fi protejată împotriva razelor periculoase. Efectul protector a fost atribuit antioxidanților polifenolici și glucosinatelor ce se găsesc în planta miraculoasă.

Este important să reții faptul că extractul de maca nu înlocuiește crema cu factor de protecție UV. Totodată, protejează pielea doar atunci când este aplicat pe ten, nu când este consumat cu alte alimente.

Îmbunătățește memoria și funcțiile cognitive

Pudra de maca îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. De fapt, ea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri în Peru pentru a îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor. În cazul studiilor efectuate pe animale, s-a observat o îmbunătățire a memoriei și a procesului de învățare. Pulberea neagră de maca s-a dovedit a fi cea mai bună pentru îmbunătățirea acestor funcții.