Radio Simplu

Produsele de post, „bogate” în E-uri! Ce alimente sunt de evitat în această perioadă

Produsele de post care se găsesc pe rafturile marilor magazine sunt pline de E-uri care pot pune sănătatea consumatorilor în pericol.

Astăzi a început Postul Crăciunului, iar cei care îl respectă au eliminat alimentele de origine animală din mesele zilnice și au optat pentru cele vegetale.

Produsele de post care se regăsesc pe piață au fost analizat de InfoCons (Asociație Națională pentru Protectia Consumatorilor), care a arătat că anumite alimente sunt pline de aditivi alimentari.
Deși ar fi trebuit să fie sănătoase, acestea conţin foarte multe chimicale, substanţe care, în timp, pot duce chiar la boli grave.

Cu ajutorul Aplicatiei Gratuite InfoCons, consumatorii pot afla numărul total de E-uri din produsul de post pe care vor să îl consume.

Perioada de post începe pe data de 15 noiembrie și va ține până pe data de 24 decembrie 2022.

Cei care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri.

Spre exemplu, pâinea noastră cea de toate zilele conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina conține până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai până la 8 E-uri, un lapte de soia până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri.

Mai mult decât atât, prin intermediul unei aplicații, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul TOTAL de E-uri și de câte ori se repetă acestea în gustarea de post, potrivit alba24.ro

„Din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor. Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim” a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.