Radio Simplu

Produse alimentare pe care nu trebuie să le consumăm după ce au expirat

Este un lucru destul de cunoscut că datele de expirare nu indică sub nicio formă dacă produsul poate fi consumat sau nu. Există produse care pot fi vândute peste această dată, dar există oameni care consumă foarte des produse care nu se mai încadrează în aceste standarde.

Chiar dacă nu este nimeni perfect și uneori avem nevoie să folosim un produs care a expirat ieri pentru că ne este lene să ieșim din casă și să cumpărăm altul, există produse care sunt interzise total.

Iată care sunt aceste produse:

1. Brânza moale – brânzeturile mai tari cum ar fi cheddar sau gouda au o dată de expirare mai lungă și o rezistență mai bună la bacterii. O dată desfăcută, o astfel de brânză poate rezista până la șase luni în frigider, dar cele moi precum ricotta, brânza cremă sau de capră sunt mai succeptibile la mucegai și bacterii.

2. Condimente la borcan –poate că ne imaginăm că astfel de sosuri sau condimente pot dura o veșnicie, doar pentru că stau într-un borcan, dar asta nu înseamnă că nu pot fi atinse de bacterie. În momentul în care ai deschis borcanul, sigiliul de siguranță este distrus, și produsul ar trebui consumat cât mai repede.

3. Salata de cartofi – asemenea maionezei sau muștarului, salata de cartofi sau ouă este mai succeptibilă la bacterii pentru că sunt expuse mai des. Astfel de salate sunt des împinse în spatele frigiderului unde sunt uitate, ceea ce oferă timp bacteriilor să crească.

4. Sucurile presate la rece – sucurile verzi nu trebuie să își găsească o casă permanentă la voi acasă. Este foarte important să fie consumate imediat după ce au fost consumate. Acestea nu sunt pasteurizate pentru îndepărtarea bacteriilor, ceea ce înseamnă că sunt mai deschise contaminării.

5. Fructe de pădure proaspete – fie că le cumperi de la magazin sau de la piață, acestea nu rămân proaspete pentru prea mult timp, cel mult câteva zile. În cazul în care acesta este cazul, vă putem da un sfat: congelați fructele pe care nu le mai consumați.

6. Frunzele verzi – frunzele la pungă sunt spălate în avans, ceea ce înseamnă că există șansa de a fi purtătoare de bacterii, precum E. coli pentru că sunt atinse de atâtea mâini. Cel mai bine este să fie spălate încă o dată înainte de consum.

7. Fructe de mare – acestea pot rezista, în stare crudă, cel mult două zile în frigider înainte ca bacteriile să cauzeze boli.

8. Varza – verzele sunt crescute în climat cald, locul ideal unde pot bacteriile să crească. Dacă sunt consumate peste data de expirare, atunci există șanse de îmbolnăvire.

9. Pește – acest tip de carne este la fel de deschis către bacterii ca și carnea normală și ar trebui consumat la o zi sau două după ce a fost cumpărat.

10. Carne tocată – aceasta ar trebui să fie consumată sau înghețată la două zile după ce a fost cumpărată. Regula se aplică pentru carnea de vită, porc, curcan, miel și oricare altă carne tocată. Tocmai pentru că este tocată, bacteriile care erau prezente prima dată la suprafață, pot fi amestecate cu toată carnea, ceea ce crește riscul contaminării.