Probabil că ai încercat să te abții în timpul unei ședințe sau al unui eveniment în care cineva ținea un discurs. Mai ales dacă nu aveai un șervețel sau o batistă la îndemână. Dar este sau nu acesta un comportament riscant?
Care este motivul pentru care simți că o să îți explodeze capul atunci când te abții să strănuți?
Doctorii au ajuns la concluzia că poți avea de suferit atunci când te abții să strănuți. Există unele riscuri grave, deși experții spun că sunt foarte rare. Cei mai mulți oameni s-au abținut de la strănutat în anumite circumstanțe sociale – la film, la restaurant, la o întâlnire. Dacă ar fi atât de periculos acest lucru, mulți oameni ar fi ajuns la urgențe. Riscul asociat cu abținerea de la un strănut este unul foarte scăzut.
Riscul să îți explodeze capul este atât de scăzut din cauza unui strănut, încât experții nu au suficienți pacienți pentru a face studii științifice. În schimb, aceștia recurg la ceea ce numesc raport de caz, care detaliază doar o experiență a unui anumit pacient cu strănutul suprimat. Un raport de caz izolat este un eveniment rar, potrivit experților. Poate chiar mai puțin probabil decât unul la un milion.
Dar lista posibilelor consecințe este mai înfricoșătoare. Este vorba despre cartilaj fracturat în preajma cutiei vocale, dureri la nivelul gâtului, fracturi ale oaselor din față, pierderea auzului, infecții ale urechii, vertij, aer prins sub un strat de piele, coaste rupte, hernie. Toate de la un strănut. Anul trecut, un bărbat de 34 de ani și-a rupt gâtul când s-a abținut de la un strănut.
Un strănut de la care te abții este de fapt un strănut cu căile de aer închise. Atunci când este inițiat un strănut, în plămâni se acumulează multă presiune, iar strănutul este eliberat dintr-o dată, cu toată forța.
Un raport din 2000 al revistei Clinical Infectious Diseases a constatat că un strănut înăbușit poate produce o presiune de până la 176 de milimetri de mercur. Poți compara cu presiunea care este produsă atunci când strănuți normal: 4,6 mm mercur. Aceasta este o diferență dramatică. Iar când te abții de la strănutat, presiunea aceea trebuie să meargă undeva. Organismul uman este flexibil și elastic, iar experții îl compară cu o minge de fotbal. O minge de fotbal probabil că nu va exploda, doar foarte rar, dacă exerciți presiune suficientă. Se poate întinde și poate reveni la forma normală. La fel ca o minge de fotbal, suficientă presiune ar putea provoca daune corpului, dar este destul de rară această situație.
nsă persoana care se abține de la strănutat ar trebui să controleze unde ajunge presiunea crescută în corp, ceea ce ar putea afecta o regiune anume din corp.
Dacă îți blochezi nasul, atunci forțezi presiunea aceea să iasă printr-o gară din fața ta, ceea ce înseamnă că poți avea probleme cu urechile sau cu vederea. O persoană care își blochează gâtul pentru a prinde presiunea strănutului în piept este mai probabil să aibă de-a face cu o fractură de coaste sau cu deteriorarea corzilor vocale. Strănutul înăbușit vine cu dezavantaje în corpul tău în funcție de locul în care este supapa de presiune.
Aceste riscuri apar foarte rar. Dar s-ar putea să fie un risc mai mare dacă ai o problemă anterioară, cum ar fi o gaură mică la baza craniului, o slăbiciune musculară a gâtului sau a mucoasei plămânilor. Cu alte cuvinte, încearcă să nu te mai abții de la strănutat data viitoare, oriunde te-ai afla.