Dacă nu știai, porumbul dulce are o mulţime de beneficii pentru oraganismul tău. Este sărac în calorii, deci nu trebuie să îți fie teamă că te-ar putea îngrășa și acoperă o valoare de 10% din carbohidraţii necesari zilnic şi 17% din cantitatea necesară de fibre.
Alte proprietăți ale porumbului dulce se datorează catităților mari de:
– magneziu,
– fosfor,
– potasiu,
– mangan,
– fier,
– zinc,
– seleniu.
Așadar, toate aceste vitamine și nutrienți te ajută să stai departe sau să tratezi următoarele afecțiuni:
Cancerul pulmonar
Beta criptoxantina, o substanță furnizată de porumbul dulce și similară antioxidantului beta caroten, este transformată de organism în vitamină A, atunci când provine din alimente. Un studiu derulat de oamenii de știință chinezi a demonstrat că există o relație invers proporțională între consumul de beta criptoxantina și dezvoltarea cancerului pulmonar. Deci, consumă porumb dulce!
Scade riscul de infarct
Porumbul fiert este bogat în acid folic, bun pentru menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii. Acidul folic reduce riscul bolilor de inimă şi scade riscul de infarct.
Protejează vederea
Porumbul dulce conține antioxidantul zeaxantina, pigmentul care dă porumbului culoarea galbenă. Consumul acestui antioxidant are un efect protector împotriva bolilor oftalmologice survenite odată cu înaintarea în vârstă, așa cum este degenerarea maculară.
Vindecă virozele
Vitamina A din porumb ajută la creșterea rezistenței organismului în lupta împotriva infecțiilor. Consumarea produsului în perioada răcelilor sau a virozelor respiratorii ajută la o vindecare mai rapidă a organismului.
Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede.
Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile.
Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare.
O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de carbohidrati si 17% din doza zilnica recomandata de fibre.
Tot porumbul dulce ofera si 5 grame de proteine la fiecare 250 de grame consumate, precum si 23 mg de sodiu. Fiecare portie furnizeaza de asemenea si 5 grame de zahar. Continutul total de grasimi dintr-o cana de porumb dulce insumeaza 1,8 grame, dintre care 0,3 grame constituind grasimi saturate si restul grasimi sanatoase nesaturate.
O cana de porumb dulce mai are in compozitie si 24,6 mg de grasimi esentiale omega-3 si 835 de mg de acizi grasi omega-6. Porumbul dulce este o sursa excelenta de tiamina (0,3 mg), acid folic (70,8 mcg), vitamina C (10,5 mg), niacina (2,6 mg). Alte vitamine furnizate de cereala sunt vitaminele E, K, B 6 si riboflavina.
O portie de porumb dulce asigura si un aport de 57 mg de magneziu, 137 mg de fosfor, 415.8 mg de potasiu, 0,2 mg de mangan, precum si cantitati semnificative de fier, zinc, cupru si seleniu. Alte proprietati nutritionale ale porumbului dulce sunt aportul important de fitonutrienti, precum carotenul, luteina sau criptoxantina.
Calitatile nutritionale ale porumbului dulce recomanda acest aliment in vederea obtinerii unor numeroase beneficii pentru sanatate.
– Sanatate cardiovasculara. Porumbul dulce este o sursa excelenta de acid folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9. Medicii au decoperit ca un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul homocisteinei din organism, un aminoacid care afecteaza sanatatea vaselor de sange. Odata ce sistemul vascular este atacat, apare si riscul atacului de cord, atacului cerebral sau bolii vasculare periferice. Studiile arata ca aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declansarii infarctului miocardic cu pana la 10%.
– Prevenirea cancerului de plamani. Beta criptoxantina, o substanta furnizata de porumbul dulce si similara antioxidantului beta caroten, este transformata de organism in vitamina A, atunci cand provine din alimente. Un studiu derulat de oamenii de stiinta chinezi a demonstrat ca exista o relatie invers proportionala intre consumul de beta criptoxantina si dezvoltarea cancerului pulmonar. Cu alte cuvinte, cu cat sunt consumate mai multe alimente-surse de criptoxantina, cu atat descreste riscul aparitiei cancerului de plamani.
– Imbunatatirea memoriei. Nivelurile crescute de tiamina (vitamina B1) din porumbul dulce ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive si la mentinerea sanatatii celulelor cerebrale. Asadar, tiamina este necesara organismului pentru productia de acetilcolina, un neurotransmitator esential pentru intretinerea randamentului memoriei. De altfel, printre principalii factori asociati cu aparitia bolii Alzheimer, se numara nivelul insuficient de acetilcolina in corp.
– Protejarea vederii. Porumbul dulce contine de asemenea antioxidantul zeaxantina, pigmentul care da porumbului culoarea galbena. Consumul acestui antioxidant are un efect protector impotriva bolilor oftalmologice survenite odata cu inaintarea in varsta, asa cum este degenerarea maculara. In plus, acidul folic si beta carotenul din porumbul dulce contribuie si ele la sanatatea vederii.
– Controlul greutatii. Numarul relativ mic de calorii furnizate de circa 100 de grame de porumb dulce este propice controlului greutatii, comparativ cu alte cereale precum porumbul matur, graul, orezul etc. Motivul consta in faptul ca cele din urma au mai multe calorii provenite din carbohidrati simpli, precum glucoza, sucroza sau zaharurile complexe.
– Imbunatatirea digestiei. Porumbul dulce este una dintre cele importante surse de fibre alimentare (100 de grame de porumb zaharat asigura 5% din doza zilnica recomandata), asadar alimentul contribuie la imbunatatirea digestiei si la eliminarea completa a resturilor alimentare de la nivelul colonului.
– Mentinerea sanatatii membranelor. Cantitatile importante de flavonoizi precum beta carotenul, luteina, xantina sau criptoxantina au un impact pozitiv asupra sanatatii membranelor, a tesutului cutanat si a functiei vizuale.
– Incetinirea procesului de imbatranire. Porumbul dulce este si o sursa excelenta de acid ferulic. Acest antioxidant flavonoid fenolic s-a dovedit util, in cadrul a numeroase demersuri stiintifice, in prevenirea mai multor tipuri de cancer, a imbatranirii premature si a cresterii inflamatiilor in organismul uman.
– Participarea la vindecarea mai multor afectiuni. Nutrientii si substantele naturale continute de porumbul dulce fac ca cereala sa fie recomandata in tratarea mai multor afectiuni, precum litiaza renala, ateroscleroza, ulcerul, gastrita, afectiunile respiratorii, artrita, reumatismul, amigdalita, cistita, infectii diverse, tulburari sexuale sau intoxicatii alimentare.
– Grabirea recuperarii in urma racelii si gripei. Antioxidantul vitamina A furnizat de porumbul dulce contribuie la fluidizarea membranelor mucoase din plamani, de la nivelul gatului si al nasului. Porumbul dulce contine 310 unitati internationale (UI) de vitamina A in doar 250 de grame, iar doza zilnica recomandata pentru aceasta vitamina este de 3000 UI pentru femei si 2000 UI pentru barbati.