Proba scrisă de la limba și literatura română a Evaluării Naționale 2019 tocmai s-a încheiat, iar elevii au oferit ca în fiecare an numeroase perle, unele mai amuzante decât celelalte. Profesorii ce au avut de corectat lucrările elevilor de clasa a VIII-a nu le-au putut trece cu vederea.
Iată care sunt ”perlele” de la Evaluarea Națională 2019
Fie că a fost vorba de emoții, fie că nu s-au pregătit suficient pentru examenul de capacitate, elevii claselor a VIII-a au reușit să scoată numeroase ”perle” care i-au amuzat pe profesori. Iată care sunt cele mai amuzante perle ale elevilor, conform a1.ro: ”Poezia aparține genului liric pentru că nu ții minte nimic din ea.”, ”Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră.”, ”Genul liric este făcut de femei cu trăsături frumoase, care vor să arate că au succes la bărbați.” sau ”Genul liric este atunci când autorul are, de fapt, în cap o melodie, dar nu știe exact notele și până la urmă scrie versuri.”
Pe lângă faptul că elevii aflați în sălile examenului nu au știu să definească genul liric, acestora nu le-a fost clară nici noțiunea de figură de stil. ”Domnișoară poetă a făcut o figură frumoasă, cum se spune la fotbal, numai că ea a făcut mai multe.”sau ”O figură de stil este “frumusețea dintâi”, adică este o expresie ca la țară.” Totodată, rolul cratimei a rămas ca în fiecare an, o enigmă pentru foarte mulți elevi. „Funcția cratimei este de unire sau de despărțire, în funcție de cum se simte scriitorul atunci.”, este una dintre perlele referitoare la rolul cratimei.
La punctul în care s-au cerut sinonime pentru cuvântul ”melodia”, elevii nu au dus lipsă de imaginație. Aceștia su scris: zdrăngăneală, balamucul, hitul, song sau rimă întortocheată. Ultima cerință le-a dat mână liberă candidaților de la examenul de capacitate când au avut de redactat o narațiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară, din timpul unei întreceri sportive, moment în care aceștia au debordat de exprimări spumoase. Printre aceste ”perle” se numără:
- “Exact când am dat eu gol s-a bușit tabelul de scor. Și am zis: să mor io! Exact ca la școală. Când să vină vacanță și să scap mă luați cu examenele.”
- “Aș fi vrut să particip și eu, dar eram plin de muci.”
- “Toate echipele trăgeau la victorie, pentru că premiul întâi le aducea o cârcă de bani.”
- “Când a ieșit primul, maratonistul a scos un sunet de bucurie, ca un guițat puternic.” Elevii claselor a VIII-a au dat și anul acesta dovadă de imaginație la examenul de capacitate