Radio Simplu

Pericol major pentru omenire! Specialiștii sunt terifiați. Situația devine tot mai gravă

Ca urmare a încălzirii globale, verile ar putea deveni prea fierbinți pentru oameni.

Medicii și climatologii intervievați de către BBC, susțin că încălzirea și creșterea umidității favorizează apariția stresului termic, lucru ce ar putea pune în pericol viața a milioane de oamenii din toată lumea

Mai exact, stresul termic ase manifestă atunci când organismul nu mai este capabil să se răcorească, iar temperatura continuă să crească până la niveluri periculoase, existând astfel riscul ca organele principale ale corpului să se oprească.

Potrivit specialiștilor consultați de BBC, cei mai afectați oameni de acest fenomen vor fi cei care locuiesc în țările în curs de dezvoltare şi au locuri de muncă în care sunt expuși unor condiții de lucru care le pun viaţa în pericol.

Astfel, persoanele care care au o condiție modestă și care trebuie să muncească în aer liber, în ferme sau pe șantiere, dar și muncitorii din fabrici și cadrele medicale, nevoite să poarte echipamente de protecție, se pot confrunta cu probleme extrem de grave.

Încălzirea globală va duce la creșterea riscului ca „vara să fie mult prea cald ca oamenii” să mai poată munci.

Un studiu publicat în urmă cu doar câteva luni avertiza că până în 2100, 1,200 miliarde de oameni, de patru ori mai mulți ca acum, vor suferi din cauza stresului termic.

La începutul acestui an, meteorologii au lansat un avertisment îngrijorător. Specialiștii în meteorologie au spus că luna ianuarie din 2020 este cea mai călduroasă din ultimii 144 de ani

Ca atare, în luna ianuarie a acestui an, în Antarctica s-au înregistrat 20,7 grade Celsius, în timp ce bucăți imense de gheață s-au rupt din ghețari. Meteorologii au anunțat că tot anul va fi extrem de călduros.

„Este un record pentru orice staţie meteo de oriunde în Antarctica. Dacă te duci acolo vara, pentru că acum e vară acolo (…) temperatura nu depăşeşte, în general 0 grade Celsius.

Deci o temepratură de 21 de grade Celsius e ceva important”, declara la CBS, Gavin Schmidt, climatolog.

Din cauza căldurii, o bucată de gheaţă cât statul Malta s-a rupt din gheţarul Pine Island.