Radio Simplu

Percheziții și arestări în mai multe județe pentru destructurarea unei rețele de falsificat bani. Ce au descoperit polițiștii

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, au pus astăzi în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, în județele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Prahova, Timiș și Vâlcea, precum și 13 mandate de aducere, la persoane bănuite de contrafacere de bancnote.

Polițiștii ploieșteni au urmărit, încă din luna iulie, activitatea unei grupări infracționale formată din 13 persoane implicată în falsificarea de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, falsificarea de valori străine, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, ce a acționat pe teritoriul României.

Oamenii legii au descoperit unde falsificau banii
Din investigațiile oamenilor legii s-a constatat că gruparea era bine delimitată în funcție de specializarea infracțională a membrilor: o parte dintre aceștia se ocupau de contrafacerea bancnotelor cu ajutorul mai multor instrumente.

Ulterior, pachetele cu bani erau expediate prin intermediul unei societăți de coletărie către alți membrii ai grupării, de pe teritoriul României, aceștia ocupându-se de punerea lor în circulație.

Cum lucrau falsificatorii de bani
În urma perchezițiilor la domiciliul „șmenarilor”, au fost descoperite și ridicate aparatele utilizate la contrafacerea bancnotelor: două imprimante, folii din plastic, coli de hârtie, tonere.

Tot acolo, s-au descoperit și bancnote contrafăcute: 222.360 de euro în bancnote de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de euro, 540 de USD în bancnote de 20 de USD, 1.650 de lei în bancnote de 50 și 100 de lei, 1.161.000 de forinți în bancnote de 10.000 și 20.000 de forinţi.

Au mai fost ridicate cu acest prilej 16 telefoane mobile, înscrisuri cu valoare probatorie și o armă neletală deținută ilegal.

Persoanele implicate au fost conduse la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploieşti.

Ce efective au fost implicate în depistarea rețelei
După finalizarea audierilor, față de 6 dintre acestea a fost dispusă măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentate procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, pentru sesizarea instanței competente, cu propunere de arestare preventivă.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Oficiului Național Central pentru combaterea falsului de monedă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, al serviciilor de combatere a criminalității organizate din Arad, Bistriţa-Năsăud, Vâlcea, Caraş-Severin, al brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Constanţa, Oradea, Timişoara și de cel al inspectoratelor județene de jandarmi și grupărilor mobile de jandarmi din județele menționate.