Radio Simplu

Păstrați peste iarnă frunzele de gutui. Reprezintă o adevărată sursă de sănătate încă din Antichitate

Frunzele de gutui reprezentau o adevărată sursă de sănătate în Antichitate, cu ajutorul lor fiind tratate zeci de boli de medicii acelor timpuri. Însuşi Avicenna, autoritatea de necontestat în ştiinţele medicale de demult le utiliza nu numai pentru tratamentul pacienților săi, ci şi în scop profilactic, pentru prevenirea îmbolnăvirii. În prezent, specilialiştii în biochimie studiază cu mult interes proprietățile lor terapeutice, pentru a le pune în valoare efectele sanogene.

În bună parte, beneficiile frunzelor de gutui se datorează acizilor organici, dintre care acidul quinic are cea mai mare concentrație (aproximativ 72%), fiind urmat de acizii citric (circa 13%), oxalic, malic, fumaric şi shikimic. În frunzele gutuilor se mai găsesc numeroși alţi compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie dovedită, precum quercetina şi rutinul.

Frunzele de gutui au proprietati deosebite. Nu ezitati sa uscati frunze de gutui, pentru a face un ceai excelent pentru tratarea diverselor afectiuni. De pilda, bolnavilor de hipertensiune le este recomandat, sa consume macerat din frunze de gutui, acesta reglând tensiunea arteriala.

Ceaiul din frunze de gutui se foloseste in tratarea insuficientei cardiace si a bolilor de ficat. Pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, atat ceaiul, cat si fructele proaspete sunt benefice.

Datorita numeroaselor vitamine continute in frunzele de gutui, acestea se folosesc sub forma de infuzie si pentru starile de nervozitate, depresie, agitatie, insomnie. Frunzele de gutui au efecte sedative, iar substantele prezente in frunze si fruct sunt antidepresive.

De asemenea, ceaiul din frunze de gutui, dar si gutuile proaspete sunt foarte utile in curele de slabire, deoarece au proprietati diuretice si depurative. Asadar, acestea ajuta la eliminarea toxinelor din organism si a kilogramelor in plus. De altfel, toamna este unul dintre cele mai indicate anotimpuri pentru slabit, avand o multime de fructe si legume proaspete care ajuta la detoxifiere si slabire.

Datorita conținutului de acid quinic, acid malic, oxalic si citric, beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialistii in biochimie. Frunzele mai contin si alti compusi fitochimici, cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta.

Sucul de gutui, dar și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.

Diabetul zaharat este o boala ce poate fi tinuta sub control prin infuzia de ceai de frunze de gutui. O lingura de frunze de gutui la o cana de apa fiarta, portionata in trei. Ceaiul din frunze de gutui este un excelent remediu pentru raceli, gripe si infectii gastro-intestinale.

Gutuile sunt recunoscute pentru efectele lor benefice in raceli si gripe, iar ceaiul din frunzele gutuilor este un remediu natural foarte bun pentru tusea convulsivă. De altfel, unele persoane il folosesc si in crizele de astm.

Gutuile sunt un remediu la indemana pentru cazurile de infectii gastro-intestinale sau diaree. Astfel, se prepara un decoct din 5 grame de frunze de gutui, peste care se toarna 200 de ml de apa fiarta. Decoctul se tine pe baie de aburi inca 20 de minute. Se lasa la racit si se pune intr-o sticla, care se completeaza cu apa fiarta si racita. Se iau zilnic 2 linguri de decoct de trei ori.

Ceaiul din frunze de gutui este remediu excelent impotriva matretii si se foloseste pentru intarirea firului de par si hranirea lui. Pentru un ceai mai concentrat, este recomandată prepararea decoctului, obţinut astfel: 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite groscior se fierb în 500 ml. apă, la foc mic, într-un vas din inox sau emailat, timp de 30 de minute. La final se completează apa evaporată şi se filtrează fierbinte, prin tifon. Se îndulceşte cu miere, după gust.

Iata o rețetă de ceai de frunze de gutui.

INGREDIENTE

1 litru apa

5 -7 frunze de gutui

lamaie

miere sau zahar

PREPARARE

Se pune apa la fiert in ceainic. Se spala frunzele de gutui, iar dupa ce apa da in clocot sa opreste focul si se adauga frunzele. Se lasa acoperit 10 minute.

Ceaiul astfel obținut se toarna in cesti si se adauga dupa gust, lamiae si miere sau zahar. Cel mai indicat este sa se consume simplu deoarece are mai putine calorii si isi pastreaza gustul propriu.