Pârjoalele, indiferent de cum anume sunt acestea făcute nu lipsesc practice niciodată de pe mesele de sărbătoare ale românilor.
Astăzi vă vom prezenta 2 rețete de pârjoale pe care să le poți pregăti indifferent de situație, adică inclusive în zilele în care nu avem voie să mâncăm carne.
Prima variantă de pârjoale vor fi cele care se fac din ciuperci și în perioada postului te fac să uiți că mai există carne.
Pentru a le pregăti vei avea nevoie de 1 kilogram de ciuperci, un produs cu care să înlocuiești ouăle, cum ar fi spre exemplu amidonul, sau orice îți place, 2 cepe medii, 4 linguri cu pesmet, 4 linguri de ulei din floarea soarelui, puțin piper negru măcinat, puțină sare,
Spală în primul rând ciupercile, curăță-le și după aceea pune-le să fiarbă și adaugă în oală un praf de sare.
După ce acestea sunt gata pune-le la scurs. Mai apoi amestecă-le cu jumătate din cantitatea de pesmet. Adaugă și sare, piper, ceapa tocata mărunt, amidonul.
Modelează sub ce formă vrei pârjoalele, dă-le prin restul de pesmet pe care îl mai ai și după aceea pune-le în tigaie ca să se prăjească pe toate părțile.
La final, scoate-le pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie ca să absoarbă excesul de ulei.
Dacă însă vrei să simți gustul adevărat de pârjoale, poți să faci rețeta cu carne și cu ouă. Pentru aceasta vei avea nevoie de jumătate de kilogram de carne amestecată, de 2 felii de pâine, de 1 cartof fiert, de 1 ou, de 2 căței de usturoi, de 1 ceapă, de 1 legătură cu pătrunjel verde, de 1 morcov ras, de sare, de piper, de ulei și de făină.
Chiar dacă ai cumpărat-o deja gata tocata, mai trece încă o data carnea prin robotul de bucătărie, folosind și ceapa curățată și spălată.
La fel va trebui să mărunțșri și cartoful, dar și morcovul, spălați și curățați în prealabil. Zdrobește după aceea usturoiul curățat și spălat.
Coninuă apoi cu verdeața spălată și tocată, pune după aceea și oul, feliile de pâine, după ce au fost înmuiate puțin în apă și stoarse bine.
Adaugă în această compoziție și sare și piper. Amestecă după aceea și cu mâna toată compoziția obținută.
Formează pârjoalele așa cum îți plac ca formă și după aceea să-le prin făină pe toate. Acum încinge uleiul în tigaie și prăjește foarte bine fiecare bucată ca să te asiguri că s-au rumenit pe toate părțile.
De asemenea, și aceste pârjoale se pot face la cuptor ca să fie mai puțin uleioase.
Desigur, aceste 2 idei nu sunt singurele variante cu ajutorul cărora poți să pregătești niște pârjoale delicioase.
Le poți face doar dintr-un singur fel de carne, poți folosi, ca în cazul nostru, 2 sau mai multe tipuri de carne.
Pentru varianta lor de post poți să le mai faci și din cartofi, iar dacă îți dorești ceva cu adevărat special, poți să încerci o alternative de pârjoale din urzici.
Totul depinde de imaginația ta și de pofta pe care o ai, pentru că alternative sunt pentru toate gusturile.