Radio Simplu

Pare banc, dar nu e. Ce a aparut pe raftul de sus al raionului cu „Produse din Ungaria”, intr-un supermarket din Bucuresti. Cand au trecut pe langa raion, clientii au facut poze. O sa iasa cu scandal

Rivalitatea geo-istorico-politica dintre Romania si vecinii de la nord-vest naste nu doar diverse polemici si scandaluri deseori cu tenta xenofoba, ci si lucruri de-a dreptul amuzante!

Asa s-a intamplat zilele trecute, intr-un supermarket din Bucuresti, unde clientii au avut o surpriza de-a dreptul colosala in dreptul raionului cu „Produse din Ungaria”. Printre diferitele specialitati ale gastronomiei maghiare, a aparut un produs alimentar la care nimeni nu s-ar fi asteptat!

Este vorba despre o conserva de pate „Ardealul”, mesajul fiind unul cat se poate de clar, iar totul fiind, cel mai probabil, opera unui client pus pe sotii, imaginile devenind, de altfel, virale pe retelele de socializare!

O constructie reprezentativa pentru fosta capitala a statului dac de la Sarmizegetusa Regia, templul mare circular, a fost refacut. Cei aproape 120 de stalpi care sustineau acoperisul sanctuarului au fost inlocuiti. Este prima modificare facuta in interiorul sitului in ultimii 40 de ani. Banii alocati lucrarilor, adica 80.000 de lei, au venit din bugetul judetului. Autoritatile spun ca au deja in plan un proiect si mai amplu de restaurare si conservare a vestigiilor antice din Muntii Orastiei.

Prima modificare in situl de la Sarmizegetusa a vizat marele sanctuar circular. Vechii stalpi de lemn, putreziti sau arsi de la lumanarile aprinse de turisti, au fost acum inlocuiti. In antichitate, edificiul a fost distrus sistematic de romani, iar momentul disparitiei sale puncteaza, simbolic, sfarsitul religiei dacilor.

„Templul mare circular domina prin anvergura sa intreaga zona sacra a Sarmizegetusei Regia. Acoperisul sau in forma conica era sustinut de stalpi de lemn. Acestia au fost prima data reconstituiti in anii 80, iar acum au fost inlocuiti, dupa mai bine de 4 decenii”, relateaza Andrada Velciov, reporter Digi24.

Primele sapaturi arheologice la Sarmizegetusa Regia au fost facute in anul 1927 si au scos treptat la iveala o adevarata capitala. Schimbarea celor 117 stalpi din cea mai reprezentativa constructie a dacilor a costat 80.000 de lei, bani alocati de Consiliul Judetean Hunedoara.

„S-au respectat intocmai dimensiunile stalpilor dinainte, este din lemn de stejar, tratat, un lemn care avem garantia ca va mai rezista zeci de ani. Arheologii au lucrat zi si noapte acolo, astfel ca tot ce am facut sa fie cu descarcare arheologica”, spune Sorin Vasilescu, vicepresedinte CJ Hunedoara.

Anul trecut, fosta capitala a statului dac a fost vizitata de peste 60.000 de turisti, iar in primele 10 luni ale anului aici au ajuns 80.000 de oameni. Odata cu anotimpul rece, numarul vizitatorilor este tot mai mic, dar cei care ajung in zona sunt fascinati de ceea ce gasesc.

„Este impresionant de frumos si simti intr-adevar energia pozitiva. Este bine, trebuie sa vedem ce a fost inainte”, spune un turist.

Alaturi de Blidaru, Costesti si Piatra Rosie din Muntii Orastiei, Sarmizegetusa Regia face parte incepand din anul 1999 din patrimoniul cultural UNESCO.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.