Radio Simplu

Ce inseamna, de fapt, cand vezi firul albicios la un OU CRUD! La asta nu te asteptai

Atunci cand vedem firul acela albicios din interiorul oului crud avem tendinta sa credem ca este un fel de cordon ombilical.

Total gresit! Este vorba despre un tesut care are scopul de a mentine galbenusul «prins» de albus.

Se numeste «chalaza» si este un termen care provine din limba greaca. Atunci cand ea este mai vizibila indica faptul ca oul este proaspat

Oul reprezinta cel mai complet aliment, continand toate substantele necesare organismului. Este bogat in proteine cu inalta valoare biologica, grasimi, vitamine si minerale.

In plus, in oua raportul dintre colesterolul rau si cel bun este perfect echilibrat, explica pentru Ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Continutul in proteine

Proteinele din ou se gasesc in albus. Ele au o valoare biologica inalta si contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului, in special cantitati crescute de tirozina, triptofan si lizina, atat de bine proportionate incat oul a devenit referinta standard pentru compararea proteinelor din alte alimente.

Astfel, prin definitie, valoarea biologica a proteinelor din ou este considerata 100%. Albusul nu contine grasimi si colesterol.

Principala proteina a galbenusului este ovovitelina. De asemenea, sunt prezente si fosfolipide, extrem de necesare in alimentatie, mai ales in cazul copiilor si al gravidelor, vitamine hidrosolubile (in special complexul B) si liposolubile (vit. A, D, E si K). Oul nu contine vitamina C.

Galbenusul contine si substantele minerale: fosfor, zinc, calciu si fier.

Proteinele din ou se utilizeaza in organism in proportie de aproape 100%.

UPN (utilizarea proteinelor nete) = 94%, in cazul oualor
UPN = 30% (linte);
UPN = 63% (soia);
UPN = 70% (branza).

Continutul in vitamine

Vitamina A:

– ajuta la imbunatatirea vederii pe timpul noptii, formand un pigment numit rodopsin, care detecteaza lumina difuza

– contribuie la mentinerea umiditatii ochiului, in special a corneei, impiedicand uscarea acesteia, fapt care ar conduce la afectiuni ale retinei

– ajuta la sustinerea sistemului imunitar prin mentinerea sanatatii pielii, a mucoaselor si a altor suprafete, asa incat bacteriile si virusurile sa nu poata patrunde in organism

– sporirea producerii si activitatii globulelor albe care distrug bacteriile si virusii daunatori pentru organism

Vitamina A necesita proteine pentru a fi transportata in intregul corp, asa ca este nevoie de un aport suficient de proteine si grasimi pentru o absorbtie corespunzatoare.

Complexul de vitamine B

Au rolul in:

– metabolismul nutrientilor. Sunt esentiale pentru metabolizarea carbohidratilor in glucoza, furnizand energia necesara organismului
– sunt utile pentru asimilarea grasimilor si a proteinelor
– functionarea normala a sistemului nervos – vitamina B 12
– piele, ochi, membrane
– tractul gastrointestinal

Loading...