Radio Simplu

Organizarea de petreceri și tulburarea liniștii locatarilor dintr-un bloc – sancționate cu amenzi mai mari sau cu muncă în folosul comunității

Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor dintr-un bloc sau săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor vor fi sancționate cu amenzi mai mari, în mod special dacă se repetă în decurs de 24 de ore, sau chiar cu muncă în folosul comunității. Amenda pentru refuzul legitimării în fața polițistului va fi totodată majorată consistent.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat astăzi de Guvern, care reglementează și modul de intervenție a polițiștilor în relația cu cetățenii. Până în prezent, organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban atrăgea o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 lei.

Potrivit proiectului de lege adoptat acum de Executiv, astfel de fapte vor fi sancționate cu amendă cuprinsă între 2.000 și 3.000 lei. Totodată, repetarea acestei contravenții, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, va fi sancționată cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei sau prestarea a 100 -150 de ore de activități în folosul comunității.

Regimul amenzilor va fi majorat și înăsprit pentru repetarea și altor acte de tulburare a liniștii sau ordinii publice. Astfel, dacă în 24 de ore sunt repetate ”săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” sau ”tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, sancțiunile constau în mendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității. În cazul primei abateri pentru astfel de fapte, amenda rămâne între 200 lei și 1.000 lei.