Radio Simplu

Obiceiuri la începutul şi sfârşitul anului agricol

Bătrânii se feresc să pomenească numele şerpilor în luna martie. În credinţa populară, cel care va vorbi despre aceste târâtoare riscă să se le întâlnească când va ieşi la muncile câmpului.

Cântecul cucului, boală în casă

Bătrânii care trăiesc la sat cred că cel care va fi „spurcat” de cuc în ziua de Buna Vestire va fi bolnav tot anul. De aceea, în data de 25 martie, gospodarii care se trezesc dis-de-dimineaţă mănână o bucăţică de pâine înainte de a ieşi din casă, pentru a nu-i spurca cucul. Tot de Buna Vestire, bătrânii obişnuiesc să-şi pună în buzunar câţiva bănuţi, pentru a avea noroc tot anul.

Nu se pune cloşa în prima săptămână a Postului Paştelui. Cei care mai respectă acest obicei se feresc să pună ouă sub cloşcă în prima săptămână a postului Paştelui, în special miercurea, zi cunoscută în popor şi ca “miercurea strâmbă”, pentru că toţi puii vor ieşi strâmbi.

Strigatul peste sat sau Daolică mică

În seara de lăsatul secului de Paşti, feciorii se grupează în două cete şi merg pe cele mai înalte dealuri din sat. Aici aprind focuri mari, vizibile de pe un deal pe altul, şi încep să-i numească pe cei care au rămas necăsătoriţi. De asemenea, de strigarea peste sat nu scapă fetele leneşe, beţivii sau zgârciţii din comunitate. Obiceiul strigatului peste sat se mai păstrează încâ în localităţi din Oltenia, Muntenia şi Transilvania. În satele din Vâlcea, obiceiul este cunoscut şi sub denumirea de Daolică Mare.

Pastele Blajinilor

În prima duminică după Paşti, zi cunoscută şi ca Paştele Morţilor sau Paştele Blajinilor, prin multe sate româneşti s-a păstrat tradiţia aruncării cojilor de ouă înroşite în apele curgătoare. Se spune că cei care au trecut la cele veşnice sunt anunţaţi astfel că a sosit Paştele.

Focul lui Sâmedru, focul care îi apără pe români de rele

Sâmedru este asimilat unui zeu autohton care încuie vara şi deschide vremea rea. Focul lui Sâmedru se aprinde în seara de Sfântul Dumitru şi are rol purificator şi protector. Tinerii care vor să se căsătorească trebuie să sară peste acest foc, ceremonialul nocturn fiind cunoscut în mai toate regiunile ţării.

Strigoii, puşi pe fugă cu usturoi

Pentru că în tradiţia populară noaptea de Sfântul Andrei este cunoscută şi ca noaptea în care încep să umble strigoii, ţăranii obişnuiesc să se ferească de duhurile rele punând usturoi la uşi. Oamenii cred astfel că strigoii nu vor suporta mirosul puternic şi astfel vor renunţa să le intre în case.