Radio Simplu

O singură regulă, foarte simplă, te va ajuta să porți toate hainele pe care ți le cumperi

Am un sifonier plin cu haine si am decis sa le port pe toate, fara sa repet tinutele. Si pot sa si fac asta, intr-un mod foarte simplu. Aplicand acest truc, faci un pas mare spre sustenabilitate, pentru ca vei compune si purta multe tinute noi pana sa ajungi sa-ti mai cumperi o haina noua. Cu alte cuvinte, folosesti mai mult, cumperi mai putin.

Hai sa iti spun cum!

Stii care este diferenta intre un sifonier plin cu haine si unul aproape gol? Niciuna, daca nu ai idei legate de cum sa combini ceea ce ai. Dealtfel, se si spune adesea ca nu hainele ne lipsesc, ci ideile de asortare a lor.

Hainele cer spatiu de depozitare, adesea insuficient in casele noastre. Acesta este unul dintre motivele pentru care fiecare sezon incepe cu o puricare a garderobei, din care scoti ce nu ai purtat de mult, ce s-a rupt ori stricat ori nu iti mai vine. Este o etapa din Marea Debarasare, despre care iti tot povestesc eu de o vreme incoace.

Chiar si asa, raman multe haine din care nu te induri sa mai reduci, pentru ca iti plac, iti vin si sunt inca la moda. Altfel spus sunt purtabile. Cum faci sa nu ramana ascunse in dulap toata vara?

Si eu am un dulap plin cu haine pentru sezonul cald. Multe pentru spatiul pe care il am, suficiente raportat la activitatile pe care le am. Pentru ca stii probabil ca orice garderoba trebuie sa acopere toate tipurile de nevoi sau evenimente pe care le ai (serviciu, iesit in oras, sport, spectacole), proportional cu ponderea lor in viata ta.

Trucul cu fundita

Odata ce ai decis care ti-e garderoba pentru fiecare sezon si ti-ai organizat-o in sifonier sau in dressing, ramane sa incepi sa porti. Trucul simplu pe care ti-l recomand necesita o funda colorata si o bara de haine. Leaga funda colorata la un capat al barei de haine si foloseste-o ca separator intre hainele purtate si cele nepurtate.

De fiecare data cand imbraci o tinuta, pune-o pe umeras dincolo de funda. Alege-ti mereu hainele dintre cele pe care nu le-ai imbracat in sezonul acesta si pune-le apoi in zona celor purtate. Continua sa faci asta tot sezonul, pana cand nu-ti mai raman haine nepurtate ori raman doar acelea pe care le-ai ocolit de cateva ori. Sunt fix cele de care trebuie sa scapi.

Poti sa incalci regula?

Da, in caz de extrema nevoie si daca nu ai alternative, dar poti refolosi o singura haina, nu mai multe in aceeasi tinuta. De exemplu, daca ai o bluza si un sacou nepurtate si pe care nu reusesti sa le asortezi cu ceva nefolosit, apeleaza la o fusta ori un pantalon imbracat deja.

Vei vedea ca, de la un moment incolo, vei fi nevoita sa faci asta, dar nu trisa. Vei avea timp sa reconstruiesti tinute dupa ce vei fi purtat tot ce se putea purta din sifoner.

Aplica aceeasi regula si in cazul hainelor de pe rafturi, pe care le pui intr-un teanc separat, pentru a le deosebi de cele purtate. La fel si in cazul accesoriilor si al pantofilor, insa aici este de inteles daca ajungi mai rapid la refolosire.

Pentru separarea obiectelor mici – esarfe, curele, alte accesorii, ti-ar putea fi de folos un cos in care sa le tii. Eu l-am ochit pe acesta, care este din bambus, cu dimensiuni foarte potrivite si care mai este si pliabil, astfel ca poate fi strans atunci cand nu este folosit.

Prinde in schema asta si lenjeria intima, iar asta te va ajuta sa iti dai seama ce piese ocolesti si, drept urmare, trebuie inlocuite. Cumpara-ti separatoare cum sunt acestea ca sa le depozitezi dupa spalare si sa le diferentiezi mai usor ceea ce ai purtat.