Radio Simplu

O fetita din Romania leagana o GAINA… Filmuletul a ajuns la inimile tuturor…

Gaina domestica – Stiati ca…

Gaina domestica (Gallus gallus domesticus), dintre toate pasarile de curte (rate, gaste, curci), este cea mai raspandita, pentru ca se adapteaza, cu usurinta, la diverse conditii de mediu,

exceptand zonele polare, unde zilele sunt prea scurte, iarna, iar vazul lor nu este adaptat pentru noapte. Pe de alta parte, daca, traditional, in multe parti ale lumii,

gaina domestica nu lipsea din gospodariile individuale, asigurand necesarul de oua si de carne pentru hrana familiei, astazi, se creste industrial, dupa standarde riguroase.

Stiati ca… multi oameni de stiinta sunt convinsi ca pasarile sunt urmasii dinozaurilor. Ca si faimoasa pasare Archeopteryx, ale carei fosile,

vechi de 150 de milioane de ani, au fost gasite pe teritoriul de astazi al Bavariei, stramosii gainilor domestice aveau dinti.Cocos si gaina Bankiva

Stiati ca… in urma cu peste 6000 de ani, in India si China, oamenii au inceput sa tina pe langa casa o specie de pasari salbatice – gaina Bankiva Gallus

– care sta la originea tuturor raselor de gaini domestice de astazi, dar care inca mai traieste in salbaticie in zonele de sud ale Asiei. Femela este de mici dimensiuni, cu penaj de camuflaj,

care sa ii permita sa ocroteasca ouale si puii, in timp ce cocosul are o talie mai mare si este foarte frumos colorat, cu pene galbene, rosii, portocalii si negre, cu reflexe metalice albastre si verzi. Bastinasii au numit gaina domestica “manuk” si cresterea acesteia, alaturi de alte animale domesticite

– cainii si porcii – impreuna cu mestesugul olaritului si prelucrarea lemnului au pus bazele uneia dintre cele mai infloritoare civilizatii din perioada neoliticului – civilizatia Lapita, la nord de Noua Guinee, insula din Oceanul Pacific.

Stiati ca… in Antichitate, gratie comertului, gaina domestica s-a raspandit, pornind din Asia, pe toate continentele. Primele desene din Cocos galezspatiul european, in care apar gaini, se gasesc pe ceramica din Corint (cel mai important oras din Grecia antica, dupa Atena)

si dateaza din secolul al VII-lea i.Hr. In Insula Pastelui, se pare ca, pana in secolul al XII-lea, gaina a fost singura vietate domestica.

Pe continentul american, gaina Araucana (numita asa dupa numele populatiei indiene din America de Sud) era crescuta inainte de sosirea conchistadorilor europeni si de introducerea altor specii de gaini domestice. Gaina Araucana, frumos colorata, fara pene in coada, face oua albastre, motiv pentru care oamenii o numesc si astazi ”gaina cu oua de Paste”.

Stiati ca… in prezent, exista peste 200 de rase de gaini, de forme, marimi si culori diferite, dintre care cele mai cunoscute (crescute si in Romania) sunt:

Kabir (gaini cu penele roscate, pentru oua si carne, foarte rezistente), Conchinchina, Brahma (ambele de talie mare), Broiler (gaini albe, crescute, in primul rand, pentru carne), Motata olandeza, de culoare neagra, Playmout pestrit, Orgpincton galben, Wyandotte, Rhode Island etc.

Stiati ca… gaina domestica apartine categoriei vietatilor nidifuge, adica au pui care se pot deplasa ca un adult, indata dupa nastere (asa cum se intampla cu multe pasari ai caror pui sunt acoperiti cu puf – gaste, rate, prepelite etc.)Gaini albe

Stiati ca… gainile domestice se hranesc cu boabe de grau, porumb, orz, ovaz, la care se adauga ierburi sau frunze de salata, macris, spanac, anghinare etc. – din care isi iau necesarul nutritiv, inclusiv mineralele, esentiale pentru calitatea oualor. Prea multa sare, in resturile alimentare date la gaini, le dauneaza.

Stiati ca… puii de gaina ajung la maturitate in 5-9 luni, in functie de rasa. In privinta longevitatii, in pofida opiniei comune, ca gainile domestice traiesc putin, media de viata este de 12 ani, iar recordul, de 18 ani.

Stiati ca… gainile domestice “comunica” pe tonuri diferite, specifice situatiilor (cand oua, clocesc, isi ingrijesc puii), in timp ce cocosul isi exprima “demnitatea”, nu numai prin talia mai impunatoare, prin penajul mai bogat, ci si prin cantat.

Stiati ca… ochii gainilor, pentru ca, in structura lor, nu au anumite celule receptoare specializate, nu vad noaptea, fiind pasari exclusiv diurne.

Stiati ca… gainile domestice sunt dotate cu o anume inteligenta, care le face sa isi recunoasca fiecare pui in parte, inclusiv intr-o fotografie.

Mai mult, potrivit unui studiu britanic, din 2011, gainile sunt capabile sa manifeste empatie fata de tovarasele lor, daca acestea sufera dintr-o anumita pricina, fapt demonstrat prin masurarea ritmului cardiac. Aceeasi grija o manifesta chiar si numai daca puful puilor lor este rascolit de o bataie de vant.Gaina pitica de ornament

Stiati ca… exista si gaini domestice… de companie, fie din categoria celor “ornamentale” (de exemplu, Bantama de Pekin), fie rase pitice.
Stiati ca… in legendele tuturor popoarelor, gaina este simbolul fecunditatii si al maternitatii, in timp ce cocosul este intruchiparea vigorii, a curajului, a mandriei, este un simbol solar, pentru a anunta rasaritul soarelui si instituirea ordinii in lume.

Stiati ca… unul dintre cele mai vechi paradoxuri este cuprins in intrebarea “Ce a fost mai intai: oul sau gaina?”. Dincolo de raspunsurile amuzante sau serioase, filozofice, stiintifice, in 2010, cercetatori de la Universitatea Sheffield (Marea Britanie), folosind un calculator ultraperformant, au analizat indeaproape cojile de ou, descoperind o proteina pe care o contin numai

ovarele de gaina si care are rolul de a stimula dezvoltarea cojilor de ou. Pe aceasta baza stiintifica au decis ca gaina a fost mai intai, pierzand total din vedere sa spuna si de unde a aparut aceasta.