Radio Simplu

„Nu mai sunt bani de pensii!” Este bomba zilei pentru milioane de români

Un fost prim-ministru aruncă bomba zilei și spune clar că pentru la anul nu mai sunt bani de pensii. Acesta este de părere că situația se poate remedia prin reducerea cheltuielilor.

„Îmi pare rău să o spun, dar nu mai sunt bani de pensii pentru anul viitor. Pentru asta trebuie să răspundă guvernul Dăncilă. Situația se poate remedia, dacă se iau măsuri de reducere a cheltuielilor. Nu este suficientă reducerea numărului de ministere, este nevoie de o reformă pe toate palierele”, a declarat Victor Ponta, la RTV.

În ultima perioadă, s-au înmulțit vocile care spun că majorarea pensiilor pune o presiune uriașă de pe buget.

Trebuie să înceapă tăierile

Despre tăieri a vorbit și Daniel Dăianu, președintele consiliului Fiscal.

„Cu mare nonşalanţă se vorbeşte despre menţinerea calendarului….Am sentimentul că nu există un simţ al proporţiilor. Putem vorbi de un simţ al măsurii. Oameni care au simţul măsurii. Automat te duci cu gândul că un om care are simţul măsurii are şi un simţ al proporţiilor. De ce spun că nu se înţelege magnitudinea acestora? Pentru că în condiţii neschimbate, dacă s-ar menţine calendarul de aplicare, suplimentul de procente din PIB în 2022 ar fi între 3 şi 4% din PIB. Oameni buni, vorbim de 3 şi 4% din PIB, nu de 0,3% sau 0,4%. De aceea spun că nu există un sentiment al proporţiilor”, a declarat Dăianu.

Președintele Consiliului Fiscal a declarat că majorarea din 2020 a punctului de pensie are un impact de 3 ori mai mare în 2021.

Deficitul în 2020 ar trece de 4% din PIB, în 2021 ar fi peste 5,7% din PIB, iar în 2022 ar fi în jur de 7%.