Radio Simplu

Nu e banc! Ce a scris un tânăr din Buzău pe declarația de propria răspundere

Un bărbat din Buzău s-a ales cu o amendă de 2.000 de lei și cu dosar penal, după ce a încercat să mintă oamenii legii. Acesta a scris în declarația pe proprie răspundere că este angajatul unei societăți comerciale, însă polițiștii au verificat imediat și au descoperit că informația era falsă.

De la intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare, oamenii sunt nevoiți să respecte un set de măsuri drastice impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus din România. Astfel, putem ieși din casă numai cu motive justificate și având asupra noastră declarație pe propria răspundere, dar și buletinul de identitate.

Citeste si… Ireal! Amenzile pentru nerespectarea Ordonanțelor Militare nu pot fi plătite online. Epopeea unui timișorean care a încercat să își achite sancțiunea

O situație absolut ireală ne-a fost transmisă de un cititor tion.ro, care a fost sancționat pe nedrept pentru încălcarea ordonanțelor militare: amenzile nu pot fi plătite online. Omul a petrecut ore bune încercând să găsească un cont, deoarece autoritățile centrale nu au transmis unde se pot face aceste plăți, iar pe ghișeul.ro acestea nu pot fi efectuate. Reporterii tion.ro au aflat, după zeci de telefoane, că situația este și mai gravă…

Este o relatare mai lungă, dar vă asigurăm că merită fiecare rând. Cititorul nostru ne-a spus că a ieșit din casă pentru a o duce pe logodnica lui să cumpere medicamente pentru tatăl ei. Ambii au fost atenți și și-au completat cu conștiinciozitate declarațiile pe proprie răspundere.

„Tatăl logodnicei mele are de urmat un tratament pentru care are nevoie de o rețetă compensată de la medicul specialist. Având peste 65 de ani, doctorița i-a recomandat sa rămână în casă și sa meargă fiica lui (logodnica mea) după rețetă și medicamente. Traseul este simplu: de acasă (zona Girocului), în Calea Șagului la medic după rețetă, apoi în centru, la farmacie, după medicament și, în final, în zona Modern pentru a lăsa medicamentele. Logodnica mea, neavând carnet de conducere, mi-a sugerat să o duc eu cu mașina în această dimineață (vineri dimineața – n.r.) pentru a se feri de mijloace de transport în comun, taxi, Uber etc. Având în vedere faptul că, dacă o lăsam singură, ar fi trebuit să schimbe cel puțin 4 taxiuri sau, mai rău, vreo 8 mijloace de transport în comun, ne-am făcut frumos declarațiile pe proprie răspundere, am fost atenți să completăm exact adresele unde ne vom opri, motivul pentru care am ieșit din casă etc. Acum, ideea e că atât logodnica mea cât și eu lucrăm în domeniul IT și lucrăm de acasă de vreo 3-4 săptămâni, perioadă în care noi nu am ieșit de mai mult de 3 ori, pentru cumpărături, deci încerc să explic faptul ca noi încercăm să respectăm cât se poate de bine regulile impuse”, ne-a scris cititorul nostru, Andrei.

A „scăpat” cu amenda minimă

Toată pregătirea lor a fost degeaba, pentru că au fost opriți de un filtru de Poliție, iar oamenii legii au considerat că el nu avea ce să caute afară din casă și l-au amendat.

„Am ieșit azi dimineață (vineri dimineața -n.r.) din casă, am fost la medic după rețetă, ne-am oprit la farmacie după medicament și, când am ajuns în sensul giratoriu de la Punctele Cardinale, am fost opriți de Poliție… În tot acest timp, eu nu am părăsit mașina (de când am plecat de acasă, până când am ajuns acasă). Ne-am pregătit frumos declarațiile pe telefon și am așteptat să vină domnul polițist la geam. Odată ajuns în fata geamului, am crăpat puțin geamul pentru a ne înțelege și am apropiat cele 2 telefoane pe care erau declarațiile de geam. Ne-am trezit cu un: «Ce căutați aici?». (…) Cu calm, am încercat să refac pașii ce i-am făcut, pentru a-i explica, însă nu am avut nici o șansă, domnul polițist era chitit pe scandal. Am încercat să ne explicăm, dar nu ne-a lăsat, în schimb ne-a informat că logodnica mea scapă de amenda, însă eu voi fi amendat. I-am dat buletinul pentru a-mi face procesul verbal, am așteptat aproximativ 15-20 de minute pentru el. După ce a reușit să completeze procesul verbal, s-a întors la mașină pentru a-mi comunica de ce am luat amenda, motivul fiind că eu nu am niciun motiv întemeiat pentru a fi afara. În acel moment am avut șansa să mă explic, i-am relatat exact de ce am ales sa ies din casă – să o ajut pe logodnica mea – și în acel moment mi se părea că domnul polițist s-a calmat și m-a înțeles (bineînțeles, cu amenda în mana). Replica lui a fost următoarea: «Eu vă înțeleg, oricum v-am dat amenda minima, știu că s-au mărit, dar eu nu am ce să fac»”, ne-a relatat cititorul.

Amenda nu poate fi plătită pe ghișeul.ro!
Chiar dacă nu a fost de acord cu amenda primită, ajuns acasă a încercat să o plătească online. Pe ghișeul.ro a fost, însă, întâmpinat de următorul mesaj scris cu roșu, să fie vizibil: „Anunț Important!Amenzile contravenționale pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare nu se pot achita încă prin ghișeul.ro”