Radio Simplu

Nu ai nevoie de operație! Care sunt metodele prin care poți scăpa de durerile de articulații

Uzarea cartilajului dintre articulații, acela care absoarbe șocurile și asigură mobilitatea membrelor, duce la apariția durerilor și a anchilozării. Vârsta, ereditatea și leziunile articulare nu sunt singurele cauze. Există unele pe care le poți îndepărta!

Renunță la țigări

Compușii din fumul de țigară afectează sistemul imunitar și procesul de refacere a ligamentelor rupte. Cercetătorii au descoperit că fumatul reduce numărul de celule macrofage, care combat infecțiile la locul leziunii. Aceasta este o problemă, deoarece macrofagele eliberează semnale chimice care atrag alte celule, necesare pentru refacerea articulațiilor.

Încearcă să slăbești puțin

Prea multă grăsime în jurul mijlocului, pe șolduri sau pe spate supune articulațiile la o presiune mare și mărește riscul de artrită, boală cauzată de degradarea cartilajului. Un studiu efectuat în Australia a relevat că riscul de osteoartrită, cea mai frecventă formă de artrită, crește cu 36% pentru fiecare 5-6 kilograme peste greutatea optimă.

Acoperă-ți necesarul zilnic de vitamina D

Această vitamină produsă de piele când este expusă la lumina soarelui menține sănătatea sistemului imunitar și protejează articulațiile împotriva uzurii, prin fortificarea oaselor.

Un studiu, efectuat asupra unor persoane cu semne de osteoartrită a genunchilor, a arătat că persoanele care au consumat mai multă vitamină D, din alimente și suplimente, au avut, după 8 ani, articulații mai sănătoase decât cei care aveau cantități mai mici de vitamina D în organism.

Citește și: Cele mai frecvente boli de oase și articulații

Alege cu atenție exercițiile fizice

Dacă ai dureri de genunchi când alergi, când faci gimnastică aerobică sau sărituri, alege un program de fitness cu impact redus. Mersul pe jos sau cu bicicleta, înotul și gimnastica aerobică în apă, dar și yoga sau pilates sunt activități excelente, care ard calorii, stimulează sistemul cardiovascular și diminuează durerile de articulații.

Renunță la orice activitate care afectează gleznele sau genunchii.

Evită să faci mișcare în ritm intens

Mușchii puternici, mai ales cei ai brațelor și ai picioarelor, ajută la menținerea stabilității încheieturilor. Cu cât musculatura corpului este într-o formă mai bună, cu atât scade riscul unei accidentări. În plus, mușchii absorb șocurile și contribuie la răspândirea acestora asupra întregii suprafețe a încheieturii.

Are efect protector asupra articulațiilor fortificarea mușchilor prin exerciții de rezistență – cu gantere ușoare, aparate de la sala de fitness, benzi elastice sau, pur și simplu, prin exerciții în care se folosește rezistența la propria greutate, cum sunt genuflexiunile și flotările.