Radio Simplu

Noi restricții și în Israel! Creșterea cazurilor a determinat o reacție promptă din partea autorităților

: În Israel, continuă să crească numărul cazurilor noi de îmbolnăvire COVID-19. Noile restricții aprobate de guvernul de la Ierusalim, parțial au intrat în vigoare de vineri, altele vor deveni efective începând de marți.
Premierul Ierusalimului a participat în ultimele zile la reuniuni de consultări prin videoconferință. Potrivit relatărilor din presă, s-a luat în discuție o eventuală închidere totală, dar costurile vor fi foarte mari și populația e nemulțumită de această perspectivă.

Oricum, e necesară o lege votată în parlament, dacă guvernul decide de această închidere totală. Industria turismului încearcă să rămână pe linia de plutire făcând apel la turiști locali. În prezent nu există nici un turist străin. Granițele sunt închise pentru vizitatori străini din luna martie.

208 bolnavi în stare gravă
Potrivit autorităților din domeniul sănătății, 208 de bolnavi sunt în stare gravă. În total, s-au înregistrat 392 decese legate de coronavirus de la începutul epidemiei.

Orașele cele mai afectate rămân Ierusalim, Bnei Brak și Tel Aviv. După ce guvernul a aprobat, aseară târziu, noi restricții, unii proprietari de restaurante au anunțat că vor ignora decizia guvernului.

O delegație a reprezentanților unităților de alimentație publică a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu pentru a-şi exprima frustrarea în legătură cu ceea ce ei numesc „o lovitură distrugătoare” dată acestui domeniu de activitate, după ce au învestit în stocuri.

Măsurile ar fi iresposabile
Assaf Liss, proprietarul unui restaurant popular din Tel Aviv, a catalogat măsurile aprobate de guvern „iresponsabile și inexplicabile”. Dimineață încă nu era clar cum și începând de când se aplică noile măsuri.

Din cauza aprovizionării cu alimente de către restaurante pentru weekend, premierul Benjamin Netanyahu și premierul supleant Beni Gantz au acceptat ca restaurantele să rămână deschise până marți, 21 iulie, apoi vor livra în sistem take-away.

Sălile de antrenament, cu excepția celor utilizate de sportivi, sunt închise. Restaurantele hotelurilor pot funcționa cu o capacitate redusă la 35%. Piscinele din hoteluri sunt accesibile doar oaspeților.

Magazinele se închid la ora 5
Magazinele, mall-urile, pieţele, saloanele de înfrumusețare, piscinele publice s-au închis de la ora 17:00. Magazinele alimentare, farmaciile rămân deschise. Își continuă activitatea opticienii și centrele de reparat computere și telefoane mobile.

Pe de altă parte, în ultimele două zile, tot mai mulți tineri au început să poarte măști de protecție în spațiul public. Restricțiile aprobate ieri de către guvern sunt temporare și au ca scop scăderea numărului cazurilor noi, în încercarea de a nu se ajunge la o închidere totală, această opțiune având un impact economic la nivel național.

Nu există niciun turist străin. Granițele pentru vizitatorii străini sunt închise din luna martie.