Radio Simplu

Nimeni n-o sa iti spuna asa ceva. Ce sa faci atunci cand iti creste Tensiunea

Invata primele 2-3 gesturi simple inainte sa chemi salvarea, sau inainte sa pornesti voiniceste (deseori chiar cu tine la volan!) catre urgenta spitalului.

O data, ca nici acolo n-o sa-ti faca altceva (CA PRIMA MASURA, zic!) decat ce-ti poti faci tu singur de la inceput, in loc sa te panichezi.

A doua, ca se poate genera un cerc vicios din pricina stresului, a spaimei, a halatelor albe din jur, astfel incat – ajuns la spital – sa creasca tensiunea si mai si, exclusiv pe baza de stres acut.

Tot gresit e si sa stai cu tensiunea mare (in loc sa faci si tu ceva), pana vine ambulanta. Pierzi timp.

Alt argument ca sa nu incepi cu salvarea: la spial sunt urgente mai mari decat a ta, vei astepta pe coridor pe un scaun, iar de furia asteptarii iti va fi, poate si mai rau etc.

Asadar, ce faci cand creste tensiunea:

Bei apoi un ceai calmant, caldut. Recomandat: de tei.

Masori tensiunea abia dupa o jumatate de ora de la declansarea acestor manevre. Nu disperat, anxios, din minut in minut, ca la monitorizarea din Terapie Intensiva, in timpul unei operatii pe cord deschis.

Nu-i drama! Fii calm. Te vei descurca mai bine si mai eficient singur, decat cu salvarea, in acest caz punctual.

Heeey! Pai, numai cand vei auzi cum suna sirena, si vei vedea cum fug doi cu targa spre usa ta, vecinii toti iesiti din case curiosi ce-ai patit, si-ti va pocni tensiometrul. De stres. Crede-ma!

(PS. N-ar strica sa ai si niste metoprolol de 50 mg in casa, daca ai palpitatii si bate inima repede. Inghite unul. Deseori, e suficient ca sa treaca.)

ATENTIE!
Nimeni nu zice sa te tratezi singur. Nici sa eviti medicii, nici sa te documentezi cu Google. Ce am incercat eu pe blog, este doar sa-ti dezvalu cateva reactii de bun simt, (aparent marunte dar de fapt tare eficiente), atunci cand in corpul tau se schimba ceva. Ceva ce nu-i o urgenta care sa justifice aglomerarea spitalelor, a salvarii, si mai ales a mintii tale. – ne spune medicul Otilia Tiganas, pe blogul sau, pe care noi vi-l recomandam.

Consumul regulat al ceaiurilor de paducel poate ajuta, precum si pulberea de turmeric.