Radio Simplu

Neurochirurgul Vlad Ciurea recomanda sa bei asta imediat dupa trezire: “Este extraordinar”

Profesor doctor Alexandru Vlad Ciurea a fost ani 10 ani directorul Spitalului de Urgenta Bagdasar-Arseni, in care a lucrat 50 de ani. Neurochirurgul a facut aproape 23.000 de operatii pe creier, iar 17 ani a operat numai copii, cel mai mic avand doua zile.

Iata un interviu al medicului neurochirurg Vlad Ciurea:
“ Dimineata, trebuie sa ne trezim cat mai devreme, sa deschidem geamurile larg si sa facem cateva exercitii de inspiratie si expiratie. Un profesor din Academia rusa, care a trait o perioada in Siberia, spune ca se poate trai 150 de ani cu aerul curat din Siberia. Aerul acela sa intre in plaman. Acele mici exercitii fizice ajuta creierul sa se incalzeasca, sa porneasca toate circuitele. Apoi, sa bem doua pahare de apa la temperatura camerei.

Primul este extraordinar, pentru ca evacueaza tubul digestiv. Al doilea pahar cu apa este foarte bun pentru ca intra in circulatie si pune «locomotiva» in miscare”.

„Creierul are nevoie de aer curat, de mancare sanatoasa, fara grasime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului ii place ciocolata, are nevoie de apa, dar cel mai mult si mai mult ii place zambetul.

“In timpul somnului, creierul nu doarme, ci functioneaza ca sa tina in activitate organele interne. Dar, mai face ceva foarte important. Daca un om se culca avand in minte o problema importanta pe care nu stie cum sa o rezolve, a doua zi dimineata are si raspunsul. „A doua zi gasesti rezolvarea. Deci, creierul a facut conexiunea intre gandire, judecata, memorie, iar dimineata ai ideea pe masa, pentru ca mintea este linistita. Deci, sa nu stai nedormit”.

„Micul dejun trebuie luat in liniste, fara scandal, fara claxoane, fara a fi pe fuga, nu in picioare, fara elementele din jur care sa te disturbe, fara tigara. Sa fie mai mult decat o relaxare, sa fie o placere. Pledez pentru sucul de dimineata, din citrice, caroten si altele, care aduc si energie, si oligoelemente, care ajuta la transmiterea in interiorul creierul. Este foarte important!”,

“Da, este rau pentru creier sa mananci carne. Dar, in cantitati mici, carnea este perfect buna pentru intreg organismul. Cea mai buna este carnea cu calorii putine. Carnea de curcan si de peste sunt cele mai bune. Creierul nu accepta grasimea, nu accepta slana. O data, de sarbatori, merge. Dar, in rest, nu duce la nimic bun”, mai spune medicul. Creierul nu suporta grasimea, dar ii place dulcele. Nu orice dulce este insa bun, pentru ca zaharul, de exemplu, ii face rau prin modificarile chimice pe care le produce.

„Nu este bine sa mancam la pranz mult, pentru ca tot sangele se duce in stomac, creierul ramane ischemizat si ne apuca somnul. Cine vrea sa lucreze, trebuie sa manance foarte putin la pranz. Pledez pentru apa la temperatura camerei, nu sucuri acidulate. Creierul are doua puncte de activitate maxima: intre 10.00 – 12.00 si 16.00 – 18.00. Daca a obosit, putem sa-i dam un pic de cafea, pe care sa o bem incet. Creierul astepta sa fie rasplatit cu un dulce bun, dar fara zahar”, a mai spus medicul.

Medicul atrage atentia ca cel mai bun prieten al creierului nu este Facebook-ul, ci este zambetul. De aceea, este foarte important sa alungam tristetea, monotonia si sa reusim sa ne bucuram.
Sa exersam creierul, sa vorbim in grup, sa fim deschisi, sa nu fim interiorizati. Sa ne plimba, sa facem calatorii, sa urmarim lucruri care ne plac, sa stam in lume, sa facem cuvinte incrucisate, puzzle. Sa nu stam pe loc, adica mintea sa mearga incontinuu. Sa scriem, sa citim. Merg circuitele, merge mintea, merge memoria. Memoria nu trebuie lasata sa zaca.

Miscarea face foarte bine pentru creier. Este foarte importanta. Daca ne miscam, existam. Trei lucruri importante: vorbire, scriere, miscare. Si inca ceva. Am uitat sa apreciem muzica adevarata si, mai grav, am uitat sa dansam. Dansul este dovedit ca previne intalnirea cu Alzheimer”, spuna profesorul Ciurea.

In zilele noastre, tot mai multi oameni sufera de epuizare nervoasa, pentru ca solicita prea mult sistemul nervos.
Creierul este prea solicitat, alimentatia este departe de ceea ce are nevoie, somnul este insuficient, iar in final, din cauza oboselii, poate aparea accidentul vascular cerebral, spune neurochirurgul.
Accidentul vascular cerebral la tineri este tot mai frecvent si apare din cauza solicitarii extreme a creierului, pe fondul consumului de alcool, de tutun, a lipsei somnului, a alimentatiei dezordonate si a oboselii. „AVC-ul este tot mai frecvent la tineri, dintr-o viata dezorganizata.

Solicitam creierul si dam exact ceea ce nu ii place: tigari, alcool, care modifica metabolismul celulei nervoase, internet si suprasolicitare nervoasa. Toate obosesc creierul, iar de la oboseala si pana la AVC, nu mai este decat un pas. De exemplu, Stela Popescu a facut AVC. Agitatia, pierderea vorbirii, starea de oboseala, o mana mai slaba, piciorul care scapa, sunt semnale neurologice pentru un AVC”, a mai spus renumitul neurochirurg.