Radio Simplu

Nelu Tătaru: Luăm în calcul numirea unei conduceri militare la orice spital din România

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a mers vineri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în condiţiile în care în judeţul Neamţ se află pe poziţia a cincea la nivel naţional ca număr de îmbolnăviri cu coronavirus.

Ministrul Sănătăţii a discutat cu autorităţile administrative şi medicale locale, dar şi cu personalul medical din unitatea sanitară, anunță ministerul.

Nelu Tătaru este însoţit de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID 19 în Regiunea NE, Lucian Indrei.

„Am venit să fac o schimbare de management in contextul pandemiei”, a declarat Nelu Tătaru după efectuarea vizitei la Spitalul Clinic Neamț, precizând că orice spital poate ajunge sub conducere militarizată în cazul în care managementul civil nu face față.

Nelu Tătaru ia în calcul numirea unei conduceri militare la orice spital din România

Ministrul Sănătăţii a admis că ia în calcul desemnarea unor medici militari la conducerile tuturor spitalelor din România atunci când “managementul civil nu merge”.

“Fiecare unitate medicală din această ţară este evaluată separat. În măsura în care vedem că un management civil nu merge sau acel management civil ne cere ajutorul demisionând, aşa cum s-a întâmplat în celelalte unităţi medicale, luăm în calcul şi acest lucru (n.r.- desemnarea unei conduceri militare)”, a afirmat Tătaru.

Conform celor mai recente date, judeţul Neamţ înregistrează 202 cazuri de COVID-19, situându-se pe poziţia a cincea la nivel naţional.

Când ar putea fi vârful epidemiei de coronavirus în România

Ministrul Sănătății estimează că vârful epidemiei în România va fi în două săptămâni, „după 20, 21 spre 25” și depinde atât de autoritățile sanitare cât și de populație ca numărul cazurilor să fie cât mai mic.

„Implicarea va duce ori la un vârf ascuţit, în care vom avea un număr mare de cazuri, poate nu 10.000, poate şi mai multe, cazuri la un moment dat, fiind severe, poate vor sufoca activitatea spitalelor şi în special a secţiilor de terapie intensivă, ele fiind cele care necesită un suport cardio-vascular sau respirator sau putem avea un urcuş mai lent cu un număr de cazuri care să nu se dubleze de la o zi la alta şi cazurile să fie asimptomatice, uşoare şi medii, încât să ne dea nouă posibilitatea ca unităţi medicale să putem interna, trata şi externa alţi pacienţi care se infectează cu coronavirus. Poate să ne gândim spre a doua jumătate a lunii mai, începutul lunii iunie să vedem un număr de cazuri din ce în ce mai mic, cazuri noi mă refer, ca să putem trata în linişte cazurile vechi şi să ne gândim la o evoluţie spre vară ca să trecem peste acest hop”, a afirmat Tătaru.

Directorul interimar al Spitalului Judeţean Neamţ, revocat din funcţie înaintea vizitei ministrului Sănătăţii

Directorul interimar Spitalului Judeţean Neamţ Florin Apostoae a fost revocat din funcţie joi seară, înaintea vizitei ministrului Sănătăţii. Revocarea are loc la câteva zile de la numirea sa, în 4 aprilie.

Florin Apostoae spune că joi seară a primit de la Ministerul Sănătăţii ordinul de revocare din funcţie. El a explicat la Antena 3, citat de News.ro, că probabil se doreşte ca, în contextul epidemiei de coronavirus, funcţia să fie preluată de un medic epidemiolog, iar el este specializat în medicina de urgenţă.

Fost director al Spitalului din Târgu Neamţ, Apostoae a fost numit interimar la conducerea spitalului din Piatra Neamţ în 4 aprilie, după ce fostul manager, Toader Mocanu, a renunţat la post din motive de sănătate.