Radio Simplu

Ne protejează sau nu măştile de coronavirus? Verdictul dat de un reputat profesor din Londra

Pe măsură ce coronavirusul continuă să se răspândească în lume, măştile sunt extrem de căutate, întrucât oamenii caută modalităţi de a se proteja. Dar aceste măşti protejează, cu adevărat, împotriva coronavirusului? Un specialist, preluat de BBC, a oferit explicaţiile necesare.

Doctorul Shunmay Yeung, reputat profesor la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a explicat pentru BBC cât de utile sunt măştile. „Unul dintre motivele pentru care oamenii poartă măşti este acela că ei cred că îi va proteja de coronavirus. Dar virusul nu pluteşte în aer. Deci, eu nu voi fi protejată împotriva a ceva ce nu este acolo”, a avertizat specialistul. Apoi a continuat: „Dacă sunteţi într-un mediu unde toată lumea poartă mască şi tu nu, asta te-ar putea face să te simţi vulnerabil. Asta pentru că ai putea considera că nu ai protecţia pe care o au alţii. Dar logica este că, dacă nu eşti aproape de oameni când aceştia strănută sau tuşesc, atunci masca nu este necesară”.

„Cea mai bună metodă ca oamenii să se protejeze de coronavirus este atenţia sporită acordată igienei mâinilor. De aceea, este foarte important să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun sau cu geluri pe bază de alcool. Prin urmare, dacă aţi fost în locuri publice şi aţi atins orice, aceasta este soluţia ca să vă protejaţi”, a explicat doctorul preluat de BBC.

În acest moment, la nivel mondial, sunt peste 145.700 de oameni infectaţi cu coronavirus şi peste 5.400 de morţi. Totodată, peste 72.500 de oameni s-au vindecat.