Radio Simplu

Ne întoarcem la carantină? Tătaru a spus chiar acum când se va întâmpla

Relaxarea măsurilor din România și reînceperea școlilor au creat haos în sistemul sanitar din țară. Cazurile de coronavirus continuă să crească alarmant de la o zi la alta, iar mai multe zone din țară riscă să intre din nou carantină.

Ministrul Nelu Tătaru vine cu noi vești privind instituirea carantinei în România. Potrivit acestuia, carantina se va face în momentul în care indicele va fi depășit.

„Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă și când avem un indice peste trei. Sunt și localități care au un indice peste trei, dar sunt focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienți neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate și carantinate, nu va fi carantinată acea localitate./ilixandru/denisse/ Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte.

De aceea noi trebuie să vedem și o evoluție a lor, să spunem pe două săptămâni. Noi ce vedem acum este evoluția de peste o vară întreagă și reluări de activități și în care avem niște precauții care există încă de la începutul verii, când am început relaxările”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă cazurile de coronavirus vor continua să crească în continuare, ministrul a precizat că acest lucru depinde doar de respectare normelor impuse de autorități.

„Dacă fiecare dintre noi respectăm acele norme ar trebui să stabilizăm acest plafon în jur de 2.000, ca să putem să ne gândim la niște vremuri mai bune. Dacă nu respectăm aceste reguli, vom vedea o creştere progresivă, nu exponențială, într-o următoare perioadă. Dar trebuie să ne gândim nu doar la un număr de cazuri care creşte. Toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluate de un corp medical deja obosit, de peste șapte luni de zile de pandemie”, a adăugat ministrul.

Măsurile rămân aceleași
Nelu Tătaru a mai fost întrebat ce măsuri ar pute fi impuse pentru ca numărul de îmbolnăviri să fie stopat. Potrivit ministrului, nimic nu s-a schimabt, iar masca de protecție, distanțarea socială și dezinfectarea constantă rămân cele mai bune soluții.

„Sunt aceleaşi criterii care trebuie menţinute. Şi noi nu ar trebui să căutăm ceva sofisticat. Portul unei măşti, o distanţare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate, evitarea acelor mall-uri”, a răspuns Tătaru.

Totodată, ministrul a adăugat că în lupta contra pandemiei de coronavirus, toată lumea se află în aceași situație.

„Suntem parteneri într-o luptă cu un necunoscut, sau cu ceva pe care începem să-l cunoaştem, toţi, populaţie civilă, autorităţi, guvern”, a adăugat Nelu Tătaru.