Radio Simplu

Motive pentru care trebuie sa introduci Avocado in alimentatia ta

Avocado este rodul unui pom fructifer, prin urmare, este un fruct, dar, în funcţie de diversele tradiţii culinare, este consumat ca fruct sau ca legumă. Avocado este foarte bogat în minerale şi lucru neobişnuit pentru un fruct, în uleiuri şi vitamina E. Este consumat pentru considerabila sa valoare nutritivă, dar şi pentru fibrele conţinute şi pentru calităţile sale digestive.

Avocado conţine până la 58% lipide, 34% glucide şi 8 % proteine. Grăsimile sunt de calitate, foarte puţin saturate. Furnizează organismului vitamina B6 (piridoxină), care intervine în sinteza neurotransmiţătorilor, substanţe care permit comunicarea între neuroni.

AVOCADO: AVANTAJE PENTRU SĂNĂTATE

Bun pentru piele. Acidul pantotenic ( sau vitamina B5), prezent în cantităţi mari în avocado, implicat în metabolismul lipidelor şi al glucidelor, îmbunătăţeşte calitatea epidermei.

Avocado este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina K (indispensabilă pentru coagularea sângelui), dar şi de cupru, oligoelement necesar pentru formarea hemoglobinei şi a colagenului. Taninuri, carotenoidă (în principal luteină) şi vitamina E, avocado conţine din belşug toţi aceşti antioxidanţi. Taninurile protejează lipidele sangvine de stresul oxidativ, vitamina E are proprietăţi antioxidante, dar şi cicatrizante, favorizând aspectul plăcut al pielii.

În plus, avocado favorizează absorbţia antioxidanţilor prezenţi în alte alimente. Astfel, s-a demonstrat că adăugând avocado la diverse alte produse culinare, creşte rata de absorbţie a carotenoidelor ( betacaroten şi licopen) din acestea din urmă. Această absorbţie sporită se datorează, se pare, materiilor grase din avocado.

Uşor digerabil. Avocado se digeră şi se asimilează uşor, fapt care permite difuzarea rapidă în organism a tuturor efectelor sale benefice.

Bogat în fibre. Cu cele 6-7 g de fibre la 100g de fruct, avocado este o bună sursă de fibre alimentare.

Maladii cardiovasculare. Cercetătorii au constat că avocado conţine cantităţi mari de fitosteroli, peste 80 mg la 100 de grame. Aceste substanţe au o compoziţie similară cu cea a colesterolului animal, dar sunt benefici pentru sistemul cardiovascular.

În general, consumul de avocado este recomandat în situaţii diverse: convalescenţă, sarcină, surmenaj, colibaciloză, afecţiuni gastrice, intestinale, hepatobiliare. Previne bolile cardiovasculare şi întăreşte sistemul imunitar, mai ales la vârstnici.

În medicina chineză este apreciat pentru efectele benefice asupra ficatului şi pentru că ajută la eliminarea mucusului, prin lubrefierea la nivelul plămânilor.

AVOCADO: BENEFICII NUTRIŢIONALE

Grăsimi sănătoase, capacitatea de dezacidifiere şi indexul glicemic scăzut, iată ce atuuri are avocado, care infirmă temerile nefondate conform cărora ar duce la creşterea în greutate.

AVOCADO: CUM ÎL ALEGEM

Cumpăraţi fructe fără pete. Chiar dacă nu este bine copt, se va maturiza în câteva zile în bucătărie, ţinut la temperatura mediului ambiant. Pentru a-i accelera coacerea, înveliţi-l în hârtie de ziar şi păstraţi-l la temperatura camerei.

AVOCADO: CUM ÎL CONSUMĂM

Avocado poate fi mâncat crud, cu un sos vinegretă sau în salate mixte. La fel de gustos este îndulcit cu zahăr pudră de calitate sau ca piure împreună cu o banană.

AVOCADO: CUM ÎL PĂSTRĂM

Poate fi păstrat în aer liber câteva zile sau chiar chiar una-două săptămâni, în funcţie de stadiul de maturizare la data cumpărării. Odată tăiat, pulpa oxidează rapid. Pentru a-şi păstra culoarea, este suficient să îl stropiţi cu puţină zeamă de lămâie.

AVOCADO: DATE NOI DIN CERCETARE

Fructele crude conţin derivaţi ai unor acizi graşi care s-au dovedit eficienţi în remedierea problemelor hepatice cauzate de anumite toxine. Mai multe cercetări în vitro au demonstrat că fructele de avocado contribuie la prevenirea cancerului. S-a constatat o diminuare a proliferării celulelor canceroase canceroase umane ale prostatei. Persenona A, compus natural din avocado, reduce activitatea enzimelor în dezvoltarea cancerului.