Radio Simplu

Modificări importante la concediile medicale! Toți angajații din România sunt vizați

Anul 2020 a început cu o serie de modificări destul de importante pentru sistemul medical. Astfel, mai multe categorii de angajați au diverse beneficii în timp ce un alt grup de bolnavi beneficiază de concedii mai lungi.

Ce persoane pot obține mai repede concediul medical

Începând cu luna februarie, cei care au fost diagnosticați cu SIDA, cancer sau tuberculoză pot beneficia de concediu şi indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai lungă decât în trecut. Bolnavii de cancer și de SIDA nu mai sunt nevoiți să se prezinte la medicul expert pentru indemnizațiile sociale cu scopul de a-și prelungi certificatul de concediu medical la un an și jumătate.

Cadrele militare, printre cei care stau mai mult în concediu

Persoanele cu grad de maistru militar, ofițer sau subofițer pot beneficia de un concediu medical suplimentar în cazul în care are un accident de muncă iar recuperarea depășește perioada maximă de 300 de zile.

Servicii medicale gratuite pentru mai multe persoane

Victimele traficului de persoane sau cele reținute vor fi scutite de la plata serviciilor medicale. În această categorie se numără și persoanele arestate sau deținute, care nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse.

Romanii pot intra mai ușor în posesia duplicatului cardului de sănătate european

Începând din ianuarie, cei care sunt asigurați în sistemul național de sănătate pot primi un duplicat al cardului de sănătate european în maxim 7 zile lucrătoare.

Din 2021, cumpărarea medicamentelor și investigațiile medicale se pot face oriunde

Bolnavii pot achiziționa medicamentele de care au nevoie de la orice farmacie din țară iar investigațiile paraclinice se vor putea face fără să se mai țină seama de casa de sănătate cu care are contract medicul care a făcut recomandarea.

Pachetele medicale pentru 2020-2021, lansate în dezbatere

Viitoarele pachete de servicii medicale au fost lansate în dezbatere la finalul lunii februarie. Aceste pachete medicale sunt atât pentru persoanele asigurate cat și pentru cele neasigurate.