Radio Simplu

Mituri despre ceai

Cu siguranta, toti ati auzit cel putin o data despre beneficiile incontestabile pe care ceaiul le are asupra sanatatii. De fapt, studiile au demonstrat ca persoanele care consuma regulat ceai, au un risc mai mic de a suferi de diabet si Alzheimer si au oase mai puternice si dinti mai sanatosi.

Cu toate acestea, nu tot ce ati auzit pana acum despre ceai este adevarat. Iata care sunt cele mai comune 5 mituri despre ceai:

1. Adaugarea de lapte in ceai ii neutralizeaza proprietatile benefice

Cu toate ca unele studii sugereaza ca adaugarea laptelui in ceai neutralizeaza beneficiile pe care ceaiul le are asupra sanatatii inimii, cercetarile recente sustin ca acest lucru nu este adevarat si ca aceasi cantitate de catechine (antioxidantii care ajuta la reducerea riscului de cancer) a fost absorbita atat din ceaiul simplu, cat si din ceaiul cu lapte.

2. Ceaiul de menta calmeaza problemele digestive

In timp ce o ceasca de ceai de plante poate calma un stomac iritat, menta nu este una dintre cele mai bune alegeri, caci menta agraveaza refluxul gastrointestinal. O alegere mai inteleapta ar fi ceaiul de ghimbir.

3. Ceaiul consumat simplu este mai sanatos

Acidul citric al lamailor sau portocalelor fac adevarate minuni pentru organism, asa ca nu strica niciodata sa il adaugam in ceai. Mai mult, acidul citric ajuta la conservarea flavonoidelor pentru mai multa vreme, fiind necesar mai ales atunci cand pregatiti ceaiul in avans (precum prepararea ice tea-urilor). Flavonoidele sunt compusii din ceai responsabili pentru multe dintre beneficiile aduse de ceai.
De asemenea, un mic studiu din anul 2010 a demonstrat ca adaugarea de miere in ceai ne poate face mai productivi la locul de munca.

4. Ceaiul de fructe este ceai

In realitate, ceaiul adevarat provine din planta Camellia sinensis. Ceaiurile alb, verde, negru si oolong provin de la aceasta planta. Varietatile de ceaiuri din ierburi sau fructe sunt, la baza, infuzii, nu ceaiuri.

5. Ceaiul nu are termen de expirare

De fapt, ceaiul are o perioada de valabilitate de aproximativ 6 luni. Dupa aceasta perioada, ceaiul incepe sa isi piarda din antioxidanti. Un studiu din anul 2009 a aratat ca dupa 6 luni nivelul catehinelor din ceai a scazut cu 32%.