Radio Simplu

Miraculos! Un britanic a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Planta a prosperat până azi în vasul perfect astupat de 57 de ani

În anul 1960, într-o zi de Paști, un anume David Latimer din Marea Britanie a plantat o sămânță într-o damigeană, experimental, și apoi a astupat vasul, etanș. Curând a răsărit o plăntuță. Acum, după mai mult de 55 de ani, în interiorul damigenei se află o… mică grădină. Un ecosistem care s-a adaptat perfect acelui mediu lipsit de orice legătură cu exteriorul, cu excepția luminii care pătrunde prin pereții damigenei și care face posibilă fotosinteza. Ultima dată, vasul a fost destupat în 1972, când Latimer a vărsat încă puțină apă în interior.

Prin acest experiment mai puțin obișnuit, în primăvara lui 1960 Latimer a pus într-o damigeană un strat de compost, pe care l-a umezit temeinic, după care a semănat o plantă. Orificiul vasului a fost acoperit, sigilat, și vasul plasat într-un loc însorit. De 45 de ani, adică de la momentul când a aprovizionat ultima dată planta cu apă, Latimer n-a mai scos dopul damigenei niciodată. În restul timpului planta n-a mai primit nici aer proaspăt, nici apă, dar, chiar și așa, ea a prosperat. S-a format un sistem autosuficient.