Stiai ca hrisca este un aliment care are multe beneficii asupra corpului? Pe langa faptul ca iti detoxifica organismul, hrisca te ajuta sa slabesti si sa tii la distanta multe probleme de sanatate.
Iata ce presupune dieta cu hrisca, cum sa slabesti 4 kg in 2 saptamani.
Intrucat imbunatateste memoria, hrisca este supranumita „alimentul creierului”. Sub forma de ceai, hrisca are beneficii majore asupra sistemului respirator, iar combinatia de frunze si flori ajuta la tratarea aterosclerozei (depuneri de colesterol si calciu pe vasele de sange).
Acest aliment, la mare cautare in Bucovina, nu contine gluten si este extrem de benefic in curele de slabire.
Dieta cu hrisca
Pe langa faptul ca este saraca in calorii, hrisca abunda in proteine, aminoacizi, fier, magneziu, potasiu, fosfor, iod si vitaminele B1 si B6.
In timpul curei de slabire, poti sa consumi cata hrisca vrei, care se prepara astfel:seara, pune intr-un bol o cana de hrisca peste care toarna peste un pahar si jumatate de apa fiarta. Dupa cateva minute, strecoara hrisca si mai toarna din nou aceeasi cantitate de apa.
De data aceasta, trebuie sa lasi compozitia pana dimineata, in bolul acoperit. Poti prepara mai multe portii de hrisca de seara pentru a avea a doua zi.
Hrisca se consuma fara condimente sau sare, insa poti adauga putin sos de soia.
Pe parcursul zilei, trebuie sa bei 1 litru de kefir (nu mai gras de 1, 6% grasime) si sa bei cel putin 2 litri de apa. Poti consuma, de asemenea, si cafea, dar nu mai mult de doua cesti, fara sa adaugi zahar.
In rest, poti consuma fructe si legume (mere, portocale, salata de varza, legume verzi la aburi-broccoli, spanac, varza de Bruxelles, mazare)
Ultima masa a zilei din dieta cu hrisca trebuie sa se ia cu cel putin 4 ore inainte de culcare.
Daca tii o cura de slabit pe baza de hrisca timp de 14 zile, poti slabi 4 kilograme, fara sa te infometezi sau sa-ti pui sanatatea in pericol.
Hrişca este un aliment popular şi tradiţional în ţări precum Rusia, Ucraina, Franţa şi Polonia. În România, hrişca este la mare căutare mai ales în Bucovina, unde este un ingredient tradiţional pentru sarmale.
Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.
Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii.
BENEFICII
menţine nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
previne instalarea diabetului de tip II
vitaminele şi mineralele din boabele de hrişcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal)
menţine tânăr sistemul nervos
îmbunătăţeşte capacitatea de reţinere şi memorare
vă protejează împotriva accidentelor vasculare
scade colesterolul
ţine sub control tensiunea arterială
previne apariţia pietrelor la bilă
În plus, hrişca ține greutate sub control. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca conţine substanţe cu efect diuretic, care reduc excesul de apă din corp.
Mai mult decât atât, hrişca este un aliment recomandat de consumat în toate dietele.