Radio Simplu

Mesajul virusologului Mihnea Boștină care i-a alarmat pe români! Nimeni nu a avut curajul să spună asta: „Ni se pregăteşte ceva!”

GALERIE FOTO (2)

Virusologul Mihnea Boștină lucrează la o universitatea din Noua Zeelandă și, prin natura meseriei, urmărește permanent evoluția coronavirusului la nivel mondial.

Mihnea Boștină susține că nu a fost luată în calcul apariția unui nou coronavirus, cu toate că – din punct de vedere medical – au existat două ”avertismente serioase” – Sars-ul din 2003 şi Mers-ul din 2013.În primul rând a fost greşeala istorică de a nu lua în calcul apariţia unui nou coronavirus pentru că asta din păcate însemna bani. Deşi am avut două avertismente foarte serioase pe care le-am evitat la limită, Sars-ul din 2003 şi Mers-ul din 2013. În mod normal ar fi trebuit să existe o serie de medicamente, care dacă nu aprobate, cel puţin să fie în stadii mult mai avansate de teste medicale. Asta ne-ar fi asigurat un avans de câteva luni bune în găsirea unor soluţii. În al doilea rând, majoritatea guvernelor nu au luat în serios avertismentele venite din ianuarie şi februarie. Cel mai probabil, acest virus va rămâne cu noi pentru totdeauna şi va circula anual în populaţie la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de până la 30% din cazurile de răceală înregistrate anual. Vom putea însă scapa de ameninţarea lui”, consideră virusologul Mihnea Boștină.

„În primul rând, sper că o să renunţăm puţin la aroganţa asta specifică speciei şi să înţelegem că chiar dacă suntem mulţi, aproape 8 miliarde, nu suntem nici atât de puternici, nici atât de inteligenţi, nici atât de bine organizaţi şi nici atât de pregătiţi pe cât ne place să credem. În al doilea rând, sper să înţelegem că astfel de scenarii sunt pe cât de dramatice, pe atât de obişnuite. Asistăm la un simplu capitol între multe altele care s-au repetat la scara istoriei şi care se vor întâmpla în viitor poate chiar mai des. Şi în al treilea rând, sper să înţelegem că avem un singur atu în această luptă, cunoaşterea ştiinţifică. Şi dacă nu învăţăm să jucăm la timp acest atu, vom pierde partidă de fiecare dată. (…) Să ne gândim ca peste tot acum, miliarde de viruşi infectează miliarde de animale care suferă continuu mutaţii care infectează, care se adaptează, care evoluează. Undeva, chiar acum în timp ce vorbim, ni se pregăteşte ceva”, mai spune virusologul român, potrivit informațiilor furnizare de stirileprotv.ro.