Radio Simplu

Mesaj de la profesorul Adrian Streinu Cercel pentru toate persoanele născute înainte de anul 1990

Ce a transmis profesorul Adrian Streinu Cercel.

Potrivit unui studiu derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, peste 60% dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a făcut un anunț care ar trebui să îi îngrijoreze pe toți cei care s-au născut înainte de 1990. Are legătură cu cele mai temute boli ale acestui secol.

În plus, studiul “Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatită B și C”, arată că doar 17,7% dintre români au trecut printr-un screening pentru HIV.

Mai mult, un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și au declarat că nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B nici la recomandarea unui medic, iar acest lucru este foarte periculos, deoarece anual mii de oameni află din greșeală că suferă de HIV sau anumite tipuri de hepatită..

 

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV”

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vizavi de cele trei virusuri (HepB, HepC și HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere a acestor boli, nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnăvire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV. De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”, a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, la prezentarea rezultatelor cercetării.

Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință și cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, a spus medical Adrian Streinu Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.